x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 22 mai 2009

Vineri 22 mai 2009

de Ramona Vintila    |    22 Mai 2009   •   00:00

Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice



Este ziua 142 a anului

Au mai rămas 223 de zile

Soarele
Răsare la 5:41
Apune la 20:45

Luna
Răsare la 4:21
Apune la 19:57

Lună nouă

24 mai

Primul pătrar (Luna în creştere)

31 mai

Lună plină
7 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
16 iunie

Proverbul zilei:


"Săracul nu se teme de tâlhari"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină:
Sf. Mucenici Vasilisc şi Marcel; Sf. Muceniţă Sofia, doctoriţa; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic

Sfântul Mucenic Vasilisc a trăit în zilele lui Maximian. După uciderea Sfinţilor Mucenici Eutropie şi Cleonic, cu care împreună a pătimit multe, sfântul a fost băgat în temniţă. După moartea ighemonului Asclipiodot, a venit în locul lui un alt ighemon, cu numele Agripa, care prigonea şi ucidea pe cei care credeau în Hristos. Agripa a trimis slujitori să-l prindă pe Sfântul Vasilisc când acesta îşi îndemna rudele să stea în credinţa lui Hristos. L-au dus în faţa guvernatorului şi, neplecându-se el a jertfi, Agripa a poruncit să i se taie capul şi să i se arunce trupul în râu. Aşa şi-a luat cununa muceniciei.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Pentru liniştirea sufletului şi uşurarea morţii, bătrânii ajunşi pe patul morţii îşi cheamă cunoscuţii despre care îşi aduc aminte că i-au nedreptăţit pentru a le cere iertare şi a-şi lua rămas bun. Obiceiul cererii iertării pe patul morţii, împăcarea unor vechi pricini, îmbrăţişarea şi lacrimile bătrânilor sunt scene de un rar dramatism trăite încă de mulţi români. Zestrea cea mai de preţ pe care o poate lăsa omul la moarte este prelungirea propriei spiţe de neam cu cât mai mulţi copii, nepoţi şi strănepoţi. Înainte de moarte se obişnuia să se lase copiilor un testament verbal devenit ulterior actul scris de moştenire. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 22 mai 1885 murea la Paris Victor Hugo (n. 1802). La nici 15 ani, a cucerit Premiul Academiei Franceze pentru primul său grupaj de versuri. În 1830, anul punerii în scenă a piesei "Hernani", devine în mod oficial purtătorul de stindard al romantismului. Publică apoi în ritm susţinut: piese de teatru, romane ("Notre-Dame de Paris"), poezie. Capodopera lui romantică, "Ruy Blas", apare în 1838. La doar 39 de ani, primeşte un fotoliu la Academia Franceză. Fără să abandoneze literatura, intră în politică. Este numit Pair al Franţei în 1845. Este ales în Adunarea Constituantă în 1848, dar atacă regimul lui Napoleon. După abdicarea lui Napoleon al III-lea, s-a reîntors în Franţa.

S-a întâmplat azi


În România

1972 - Conferinţa naţională a scriitorilor, convocată în scopul stabilirii sarcinilor de viitor ale scriitorilor, în lumina Plenarei CC al PCR din 1971; se elaborează un program pentru înfăptuirea "minirevoluţiei culturale" în România.

În lume

1879 - Parlamentul ungar votează o lege şcolară care, vizând maghiarizarea forţată a naţiunilor asuprite, prevede obligativitatea predării limbii maghiare în toate şcolile elementare din teritoriile anexate de Ungaria, inclusiv în şcolile confesionale române, în ciuda protestelor mitropoliţilor de Sibiu şi de Blaj şi ale conducătorilor celorlalte minorităţi naţionale;

1916 - În Galiţia se desfăşoară o puternică ofensivă a armatei ruse ("Ofensiva lui Brusilov"), încheiată cu străpungerea frontului austro-german la Luţk.

Născuţi la 22 mai

1939 - Răzvan Theodorescu, critic şi istoric de artă;

1942 - Vasile Andru, scriitor.

×
Subiecte în articol: calendar