Este a 11-a zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 3 zile
Este ziua 176 a anului
Au mai rămas 189 zile
Soarele
Răsare la 5:32
Apune la 21:04
Luna
Răsare la 8:30
Apune la 23:12
Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iunie
Lună plină
7 iulie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
15 iulie
Lună nouă
22 iulie
PROVERBUL ZILEI:
"Şi-a mâncat lefteria, ca ţiganul biserica"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Mare Muceniţă Fevronia; Cuvioşii Dionisie şi Dometie; Cuv. Mc. Livia
Sfânta Mare Muceniţă Fevronia trăia în Cetatea Sivapol, la o mănăstire de femei, ducând o viaţă înfrânată. Ostaşii păgâni au sosit în cetate ca să-i muncească pe cei care cred în Hristos şi au înconjurat mănăstirea. Au găsit însă numai două bătrâne şi pe Fervonia, căci ceilalţi fugiseră.
Au prins-o pe fecioară şi, legând-o în lanţuri de grumaji, au scos-o afară din mănăstire. I s-au tăiat mâinile şi, în cele din urmă, capul. Moaştele ei au fost adunate de credincioşi şi îngropate în mănăstirea la care a crescut. De la mormântul ei, bolnavii luau tămăduiri şi mulţi elini au crezut apoi în Hristos şi s-au botezat.
CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE
Hotarele între sate sau între proprietăţile oamenilor, odată stabilite, aveau valoare absolută. Cei care încercau să le încalce sau să schimbe semnele de hotar se expuneau unor pedepse extrem de aspre. Hotarul era circulat de personaje malefice, acolo se îngropau sinucigaşii, înecaţii şi bandiţii, erau considerate locuri rele, pe care nu se putea dormi şi construi un adăpost. Paralel cu îndesirea populaţiei, hotarele devin din ce în ce mai disputate. Dintre vechile practici de fixare şi recunoaştere a hotarelor, pomenite de altfel şi de unele documente istorice, sunt jurămintele depuse cu brazda de pământ pe cap şi datul cu capul chetre sau luatul de chică. (Profesor Ion Ghinoiu)
CALENDAR DE POST
22 L Sfântul Sfinţit Mucenic Eusebie; Sfinţii Mucenici: Zenon, Zina şi Galaction
23 M Sfânta Muceniţă Agripina; Sfântul Mucenic Aristocleu preotul
24 M Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele - Drăgaica); Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
25 J Sfânta Mare Muceniţă Fevronia; Cuvioşii Dionisie şi Dometie; Cuvioasa Muceniţă Livia
26 V Cuviosul David din Tesalonic; Cuviosul Ioan, Episcopul Gotiei
27 S Cuviosul Samson, primitorul de străini; Sfânta Ioana Mironosiţa
28 D Aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan; Sf. Mucenic Papia
S-A ÎNTÂMPLAT AZI
În România
1984 - Inaugurarea lucrărilor de construcţie a "Casei Poporului" şi a Bulevardului "Victoria Socialismului", din cadrul noului centru civic al Capitalei. Câteva mii de case au fost dărâmate, într-o arie reprezentativă pentru arhitectura tradiţională bucureşteană.
În lume
1910 - Prima reprezentaţie, la Opera Mare din Paris, a baletului "Pasărea de foc" de I. Stravinsky;
1932 - Comitetul pentru dezarmare morală de la Geneva adoptă "Memorandumul Pella" de la 2 ianuarie şi instituie un Comitet juridic special, pentru studierea Memorandumului;
1991 - Croaţia îşi proclamă independenţa de stat, recunoscută de CEE la 15 ianuarie 1992, iar de SUA - la 7 aprilie 1992.
Născuţi la 25 iunie
1938 - Stelian Oancea, poet, fost ambasador al României în Spania;
1950 - Doru Stănculescu, solist vocal, compozitor.
Citește pe Antena3.ro