x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Călătorie în timp

Călătorie în timp

25 Apr 2009   •   00:00
Călătorie în timp
Sursa foto: Z.Simonffy/Jurnalul National

Expoziţie inedită la Muzeul Municipiului Bucureşti: "Istoria Europei şi a Americii în sigilii". O călătorie în timpul istoric prin imagini încărcate de simboluri.



Aparent inaccesibilă înţelegerii unui simplu privitor, la prima vedere, o expoziţie de sigilii ar fi ca un tablou abstract, însă plin de înţelesuri. De fapt, este o imagine istorică, este ca şi când deschizi o fereastră în timpul istoric. Profesor Marinela Pop Câmpeanu, istoric, sigilograf şi conferenţiar, şi-a dedicat 17 ani din viaţă studiului sigiliilor. A realizat zeci de expoziţii de sigilii în Franţa (unde trăieşte din 1991), Anglia şi în România, una dintre aceste expoziţii fiind "Civilizaţia şi cultura română de-a lungul timpului", prezentată în cadrul serii eurasiatice UNESCO.

Specializată în cercetarea şi conservarea patrimoniului mondial, este apreciată atât de Universitatea bucureşteană, cât şi de cea de la Sorbona (unde a obţinut doctoratul) drept Maestră a istoriei în sigilografie şi cercetarea arhivelor.  

ENERGIA SIGILIILOR
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Marinela Pop Câmpeanu a revenit cu o expoziţie dedicată acestor amprente ale timpului: "Istoria Europei şi a Americii în sigilii şi documente". Vernisajul a avut loc joi în prezenţa consulului Argentinei, Gabriel Eduardo Puente, iar expoziţia va fi deschisă până la 31 mai.

Marinela Pop Câmpeanu prezintă facsimile de documente şi copiile a 170 de sigilii făcute după originalele din Arhivele Naţionale ale Franţei de la Paris, în urma studierii celor 21.000 de sigilii din colecţiile franceze, pentru teza sa de doctorat. Expoziţia reprezintă istoria Europei prin sigilii din secolul al V-lea până în secolul al XIX-lea ca un spaţiu istoric şi de spiritualitate, comun civilizaţiei şi statelor care o compun de mai bine de 1.000 de ani, la care se adaugă şi statele americane. Este un adevărat voiaj în timp, în care imaginile unor personalităţi istorice, regi şi regine, ca: Ludovic cel Sfânt, Carol cel Mare, Francisc I, Ludovic XIV, Napoleon I, Napoleon III (Franţa), Richard Inimă de Leu (Anglia), Cristina (Suedia), Carol Qvintul, Vladislav (Polonia), Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul (Ţările Române), se alătură unor imagini de universităţi, sfinte capele, oraşe medievale. Se regăsesc, de asemenea, în sigiliile statelor americane: SUA, Mexic, Brazilia, simboluri inspirate din cele ale Europei, adevărate imagini ale epocilor respective. Istoria şi spiritualitatea românească îşi află locul firesc în spaţiul european. "Jumătate de an am stat în arhive, am făcut sigiliile şi le-am şi cercetat, timp în care, dincolo de simbolurile pe care le-am descifrat, am avut uimirea să simt şi o anumită energie a lor. Iniţial, am avut impresia că era vorba despre o reacţie chimică, însă mi-am dat seama că imaginea sigiliului este cea care transmite acea energie. Dacă fizicienii s-ar apleca asupra acestui aspect ar putea descoperi lucruri extrem de interesante. Doresc ca această expoziţie să circule în toată Europa. Doresc să arăt comunităţii europene o dovadă că suntem spiritual împreună, că formăm o comunitate reală."

×
Subiecte în articol: arte