x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ileana Mălăncioiu, câştigătoarea marelui Premiu Prometheus

Ileana Mălăncioiu, câştigătoarea marelui Premiu Prometheus

15 Oct 2009   •   00:00

Poeta Ileana Mălăncioiu a câştigat premiul pentru Opera Omnia, în timp ce muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan au obţinut premiul pentru Opera Prima, la gala Prometheus, care a avut loc miercuri, la Club Prometheus din Capitală.



La categoria Opera Omnia, ce vizează artişti deja consacraţi, au mai fost nominalizaţi violoncelistul Cătălin Ilea (secţiunea Muzică), pictorul Florin Ciubotaru (secţiunea Arte vizuale) şi directorul de fotografie Florin Mihăilescu (secţiunea Artele spectacolului). Născută la data de 23 ianuarie 1940, Ileana Mălăncioiu a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. Înainte de 1989, ea a lucrat la Televiziunea Română, la Revista Argeş, la Studiourile Animafilm şi la revista literară Viaţa Românească. După 1989, Mălăncioiu a lucrat la revista 22, a fost redactor-şef la editura Litera şi la săptămânalul România literară. Printre volumele sale de poeme se numără "Pasărea tăiată" (Editura Tineretului, 1967), "Peste Zona Interzisă" (Cartea Românească, 1979 ­ Premiul Uniunii Scriitorilor), "Linia vieţii" (Cartea Românească, 1982 ­ Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), "Călătorie spre mine însămi" (Cartea Românească, 1987), dar şi volumul de eseuri politice "Crimă şi moralitate" (Litera, 1993). Volumul "Cronica melancoliei" (Editura Enciclopedică, 1998) a primit Premiul Salonului de Carte de la Cluj.

Recunoaştere
Câştigătorii categoriei Opera Prima, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, i-au avut drept contracandidaţi pe criticul Simona Sora (secţiunea Literatură), sculptorul Virgil Scripcariu (secţiunea Arte vizuale) şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu (secţiunea Artele spectacolului). Remuz Azoiţei a concertat în săli prestigioase ale lumii, precum Lincoln Center (New York) şi Wigmore Hall (Londra), la festivaluri precum cele de la Tokyo, Cambridge, Berlin şi Santander. A colaborat cu artişti renumiţi, printre care se numără David Geringas, Nigel Kennedy şi Adrian Brendel. În 1992 i s-a decernat, de Guvernul României, Premiul "Cella Delavrancea", pentru contribuţia deosebită adusă culturii, iar în 2004 a fost decorat de preşedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural. În 2006, a înregistrat în premieră mondială, alături de Eduard Stan, integrala lucrărilor pentru vioară şi pian a lui George Enescu, pentru casa de discuri Hanssler din Germania, în colaborare cu Radio Bremen. Pentru această înregistrare, el a cântat la celebra vioară Stradivarius "Maurin" din 1718 cedată lui de Academia de Muzică din Londra. Născut la Braşov, în 1967, Eduard Stan a locuit în Germania de la vârsta de 11 ani. A cântat la Filarmonica din Berlin, Salt Lake City Temple Square, dar şi la festivaluri precum Lille Pianos (Franţa), Mitte Europe (Cehia) şi Bourglinster (Luxemburg). Proiectele viitoare ale lui Eduard Stan includ un turneu de 15 concerte în Europa, dar şi în New York şi Washington, alături de Remus Azoiţei, dar şi patru recitaluri solo şi camerale în cadrul Festivalului Schumann din Irlanda.

Distincţiile Prometheus sunt acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români, pentru întreaga carieră (Opera Omnia) şi pentru debut (Opera Prima). Aflate în 2009 la cea de-a VIII-a ediţie, ele au o valoare netă de 100.000 de lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 de lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima). Juriul mai acordă trei premii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

×
Subiecte în articol: arte