x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ARTISTUL PLASTIC CORNEL BÂRSAN PREZINTĂ, ÎN PREMIERĂ, LA ARCUB – HANUL GABROVENI EXPOZIȚIA DE PICTURĂ-SCULPTURĂ „NATURE HUMAINE”

ARTISTUL PLASTIC CORNEL BÂRSAN PREZINTĂ, ÎN PREMIERĂ, LA ARCUB – HANUL GABROVENI EXPOZIȚIA DE PICTURĂ-SCULPTURĂ „NATURE HUMAINE”

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Oct 2024   •   14:00
ARTISTUL PLASTIC CORNEL BÂRSAN PREZINTĂ, ÎN PREMIERĂ, LA ARCUB – HANUL GABROVENI EXPOZIȚIA DE PICTURĂ-SCULPTURĂ „NATURE HUMAINE”

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prezintă, în premieră, la ARCUB – Hanul Gabroveni, expoziția „NATURE HUMAINE”, o colecție de lucrări de pictură și sculptură ale artistului plastic Cornel Bârsan, ce va putea fi admirată de iubitorii de artă în perioada 6-28 noiembrie 2024, în sălile Cafenea și Librărie.

Proiectul expozițional prezentat la ARCUB – Hanul Gabroveni se înscrie în demersul instituției de a promova și de a prezenta publicului artiști români cu notorietate la nivel internațional.

Conceptul expozițional „NATURE HUMAINE” s-a născut la Paris, în 2005, și reunește o serie de lucrări reprezentative ale artistului român rezident în capitala Franței, ale cărui mijloace de expresie acoperă sculptura, pictura și fotografia conceptuală. Arta lui Cornel Bârsan se distinge printr-o abordare complexă a subiectelor ce țin de natura umană și spiritualitate, cu o tehnică expresivă care îmbină elemente din pictură și sculptură. Lucrările sale sunt caracterizate de o paletă cromatică bogată, în care predomină tonurile puternice și contrastante, adesea folosite pentru a accentua emoția și dramatismul scenelor reprezentate. Cu cele peste 40 de lucrări prezentate la ARCUB – Hanul Gabroveni, expoziția reprezintă o analiză „de facto” a condiției umane, un ecou intim al fiecărei zile în conștiința artistică, o căutare plastică perpetuă, caracterizată prin lărgirea paletei cromatice, compoziționale și tehnice a operelor. În consecință, în fiecare lucrare prezentată la ARCUB, imaginarul și soluțiile estetice rezidă în aceste căutări de identificare, unde coexistă dimensiuni antagonice, atât în sensul mesajului, cât și în aranjamentul cromatic sau în materialele utilizate.

Dintre creațiile ce vor putea fi admirate în cele două spații expoziționale de la ARCUB – Hanul Gabroveni amintim „KALOKAGATHIA”, „THE REVENANT”, dar și lucrarea „RENDEZ-VOUS”, concepută ca o instalație ce invită vizitatorii să interacționeze direct cu suprafața pictată. Totodată, în cadrul expoziției „NATURE HUMAINE”, vizitatorii se vor putea familiariza cu modul artistului de a îmbina arta cu umorul, autoironia și tandrețea: astfel, versatilitatea și abilitatea artistului de a „jongla” cu abordări ludice pe teme profunde sunt reflectate în lucrări precum „LA POTION MAGIQUE”. Mai mult, artistul aduce un omagiu lui Constantin Brâncuși prin sculptura „LES TOURS DU MONDE”, în care prezintă propria versiune a Turnului Eiffel. De asemenea, Cornel Bârsan prezintă la ARCUB și sculptura-instalație „CHAOS”, unde șapte personaje-simbol creionează acțiuni universal umane, un portret dinamic sociocultural, cu o textură estetică complexă pe materiale-suport de o mare diversitate, de la grilaj metalic la broderie textilă.

 

Expoziția „NATURE HUMAINE” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 6-28 noiembrie 2024, în sălile: Cafenea și Librărie, de marți până duminică, între orele 12:00-20:00. În zilele de luni, expoziția este închisă.

 

Cornel Bârsan

Născut în 1965, artistul plastic Cornel Bârsan a studiat sculptura și pictura în România și apoi s-a format în domeniul fotografiei conceptuale la Paris. Stabilit de peste două decenii la Paris, este membru al Maison des Artistes din Franța. Pe parcursul celor 40 de ani de carieră, a participat la numeroase proiecte expoziționale colective în Italia, Liban, Anglia, Columbia, Franța. Totodată, lucrările sale sunt parte din numeroase colecții private și publice din Paris, Columbia, Statele Unite ale Americii, Liban, Turcia etc. Dintre proiectele expoziționale proprii amintim „Déclaration d'imperfection” (Galeria Espace Miromesnil, Paris, 2006), „Despre viață” (Muzeul Național de Istorie a României, 2002). Un proiect major al artistului este sculptura „7”, prezentată între 2021 și 2023 la Musée de la Grande Chartreuse, Franța.

Influențat în special de anii 1980, o perioadă de transformări politice și culturale profunde, cum ar fi căderea Zidului Berlinului și ascensiunea capitalismului global, Cornel Bârsan reflectă în lucrările sale schimbările aduse de această eră, marcată de mișcări artistice, precum neoexpresionismul și arta stradală, influențe care se regăsesc în lucrările sale. Tematica lucrărilor lui explorează frecvent spiritualitatea, condiția umană și granițele subtile dintre realitate și iluzie. Fascinat de diverse forme de spiritualitate, Bârsan integrează în mod special elemente din tradiția creștină, dar manifestă, de asemenea, o deschidere către alte culturi și perspective globale. Această abordare filosofică se traduce printr-o expresivitate bogată, deseori asociată cu expresionismul și oniricul, refuzând să se limiteze la un anumit stil artistic.

 

 

 

 

 

 

×