x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dezbateri arădene: „Caietele negre” ale lui Heidegger

Dezbateri arădene: „Caietele negre” ale lui Heidegger

de Dan Constantin    |    10 Mai 2019   •   21:44
Dezbateri arădene: „Caietele negre” ale lui Heidegger
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Filozofia este mai aproape de noi decât credem. Violențele tot mai accentuate în care derapează confruntarea politică , imposibilitatea dialogului dintre lideri transferată în ruperea legăturilor instituționale și ieșirea din cadrul constituțional a deciziilor anunță o recădere în vremurile agitate din anii 30-40 ai secolului trecut. Acțiunile dominante de ideologii ale excluderii au avut apostolii și teoreticienii lor care au stimulat pe guvernările devenite rapid dictaturi. Martin Heidegger, proeminent filozof și-a expus concepția teoretizând opțiunea pentru regimul lui Hitler pe care l-a susținut într-o vastă lucrare - „Caietele negre”. Numite așa nu numai pentru că manuscrisele erau înfășurată în coperți de mușama negre ci, mai ales , pentru fundalul întunecat al ideologiei propagate. Profesorul Andrei Marga are meritul de a aduce în atenție lucrarea lui Heidegger printr-o evaluare critică de anvergură.  

Pe 13 mai ,ora 11, în sala Ferdinand a Primăriei  municipiului Arad, se desfășoară conferința,,Scrierea istoriei. Provocarea „Caietelor negre” ale lui Heidegger susținută de prof dr.Andrei Marga și urmată de dezbateri. Conferința și dezbaterea, moderată de Ciprian Demeter, au drept scop lămurirea unor subiecte dificile ale istoriei europene din perspectiva valorilor democrației actuale. 

 manifestarea se înscrie în seria de conferințe și dezbateri organizate de Consiliul județean Arad, prin Centrul Cultural, în colaborare cu Patronatul Național Român, filiala Arad și cel două universități arădene-Aurel Vlaicu și Vasile Goldiș.

×