x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Gigi Căciuleanu – OmulDans“, o carte-spectacol realizată de Ludmila Patlanjoglu, lansată la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA

„Gigi Căciuleanu – OmulDans“, o carte-spectacol realizată de Ludmila Patlanjoglu, lansată la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Ian 2020   •   21:29
„Gigi Căciuleanu – OmulDans“, o carte-spectacol realizată de Ludmila Patlanjoglu, lansată la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA

„Gigi Căciuleanu-OmulDans“

 

Gigi Căciuleanu, personalitate a coregrafiei mondiale, este personajul unui album remarcabil, „Gigi Căciuleanu-OmulDans“, realizat de teatrologul Ludmila Patlanjoglu și publicat de editura ICR. Albumul a fost lansat recent la Maison Maurice Béjart, din Bruxelles, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA.

 

Printre invitații la lansarea de miercuri de la Bruxelles se numără contele Georges Jacob de Hagen, președintele comitetului director al EUROPALIA International, Koen Clement, directorul EUROPALIA International, Dirk Vermaelen, directorul artistic al EUROPALIA International, E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Belgia, E.S. Luminița Odobescu, Ambasador al României la UE, E.S. Lilian Zamfiroiu, Ambasador al României în ducatul Luxemburg, Bozena Coignet, coordonator de programe Europalia International, Liliana Țuroiu, director al ICR Bruxelles și coordonator general al EUROPALIA România. De asemenea, au participat Ecaterina Maria Constantinescu, ministru-consilier, Mariana Stoian, ministru-consilier, Cătălina Marica, consul, Sigrid Bousset, directoarea Huis van Hermann Teirlink, Eugenia Corina Cristea, consul, Michel Robert, directorul Maurice Béjart House, unde a avut loc lansarea albumului dedicat lui Gigi Căciuleanu, și producătorul companiei Gigi Căciuleanu Romanian Dance, Valerian Mareș.

 

Cu ocazia lansării albumului, Gigi Căciuleanu a susținut un spectacol de poezie și coregrafie, „Danses-Miroirs“, în care a avut-o ca invitată specială pe dansatoarea și coregrafa Fabienne Debastiani. Coregrafia și textele în limba franceză îi aparțin lui Gigi Căciuleanu, iar muzica spectacolului este creată de Paul Ilea, cu inserții din folclorul românesc.

 

Cartea-spectacol este realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean, în trei versiuni – în limbile română, franceză și engleză.

 

Afișul evenimentului „Gigi Căciuleanu-OmulDans“, Europalia 2020, Bruxelles

 

Albumul, care are ca punct de referință dansul, sondează biografia celui numit de Pina Bausch uriașul rebel, cu sclipiri geniale” și descrie prin text și imagine etapele sau punctele de inflexiune ale unei cariere de excepție.

 

„Am fost întrebat care-mi sunt rădăcinile și am spus că eu umblu cu rădăcinile în valiză. Pe pașaportul meu scrie român”, mărturisește Gigi Căciuleanu.

 

Criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu descrie, în volum, întâlnirile-destin ale „teluricului și celestului” Gigi Căciuleanu cu Miriam Răducanu, Pina Bausch și Maia Plisețkaia. „Am dorit cu acest album să fac o carte-spectacol, un album care să se citească, nu un album omagial”, apreciază autoarea.

 

 

„Teluricul și celestul” Gigi Căciuleanu, așa cum îl numește Ludmila Patlanjoglu

 

Ludmila Patlanjoglu este un cunoscut teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu-Mureș. Membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER) și președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) / secția română – Teatrologie. A colaborat la importante publicații culturale din România și străinătate. Membru în board-ul revistei Critical Stages/Scènes Critiques a AICT. Autoarea volumelor La vie en rose cu Clody Bertola (Ed. Humanitas), Premiul Criticii 1997, și Regele Scamator Ștefan Iordache (Ed. Nemira), Premiul UNITER 2004.

 

 

„Gigi Căciuleanu – OmulDans“, o carte-spectacol

 

 

 

 

 

 

×