Sunt oameni care au trăit într-o viață cât alții în 100, au trecut prin experiențe pe care alții le văd doar în filme și au povești cu care să umple pagini fără număr. Un astfel de om este William H.McRaven, membru al trupelor SEAL din cadrul Forțelor Navale ale SUA și fost comandant al Forțelor pentru operațiuni Speciale ale Americii, autorul a două cărți ce se bucură de succes pe întreg mapamondul: Fă-ți patul și Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale, ambele publicate la editura Lifestyle Publishing, parte a grupului editorial Trei.
„Sunt convins că ce a făcut ca această generație să fie așa de măreață a fost tocmai abilitatea ei de a se confrunta cu toate dificultățile și de a le transforma în povești pline de umor, autoironice, memorabile, uneori de-a dreptul incredibile”, spune William H.Raven la începutul celei de-a doua cărți ale sale, „Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale”. „Tata obișnuia să-mi spună: < Bill, contează doar cum îți amintești de ele.> Poveștile din această carte sunt așa cum mi le amintesc. Cred că aș putea sta la o masa din Fontainebleau chiar acum… să depăn una sau două dintre ele”, povestește autorul despre discuțiile cu tatăl său. Și într-adevăr, poveștile alese de McRaven pentru a fi spuse mai departe sunt, în felul lor, o celebrare a vieții, chiar dacă în multe dintre ele este vorba despre eroi căzuți la datorie. „Poveștile despre luptele aeriene, viața de pe linia frontului și despre evadările îndrăznețe mi-au alimentat pofta de aventură. Nu aveau niciodată în vedere durerea sau suferința. Chiar și când era vorba despre pierderea unor vieți, se ridica de cele mai multe ori paharul și se pomenea numele vreunui bun camarad care luptase vitejește și murise glorios.” Cam în această notă ar trebui citite toate poveștile și amintirile strânse în cărțile sale, ca pe o izbândă a fiecărei zile câștigate.
Prima carte a lui William H.McRaven, amiral în rezervă al Forțelor Navale ale SUA, intitulată sugestiv Fă-ți patul a fost #1 bestseller New York Times, s-a vândut în 27 de țări, iar publicații prestigioase precum Forbes, Wall Street Journal, New York Times, Washington Post sau USA Today au lăudat-o pentru forța și optimismul care transpar din ea. Cititorii s-au ales nu numai cu povești emoționante extraordinare, ci și cu 10 lecții de viață despre curaj, limite depășite, camaraderie, generozitate și refuzul de a-ți plânge de milă, iar cartea rămâne o colecție de sfaturi mărunte care pot schimba în bine viața oricui.
Cea de-a doua carte a sa - Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale” - este mai mult decât o autobiografie, mai mult decât o înșiruire de povești militare petrecute în istoria recentă și mai mult decât suma experiențelor unui om remarcabil. Este ocazia perfectă pentru cititori de a pătrunde în măruntaiele unor acțiuni despre care au citit în ziare, au aflat de la televizor, dar la care acum au posibilitatea să participe ca și când ar fi acolo. McRaven nu este doar un luptător de exepție, ci și un povestitor cu un stil extrem de captivant. Cartea se citește ca un thriller, iar cititorii au ocazia să experimenteze diverse aventuri la cârma unor soldați de elită. Mai mult, acțiunea din filmele de gen poate păli în fața realității de la fața locului, cea care a dus deseori la schimbarea cursului istoriei. Totodată, la fel ca în cartea „Fă-ți patul”, autorul nu ratează prilejul de a împărtăși sfaturi practice și înțelepte născute în urma experiențelor trăite.
William H. McRaven a făcut parte timp de 37 de ani din trupele SEAL din cadrul Forțelor Navale ale SUA și a fost comandant al Forțelor pentru operațiuni Speciale ale Americii, ocupând funcții de conducere la toate nivelurile. Deciziile lui au influențat nu doar viața celor din subordine, ci și pe cele ale familiilor acestora. În calitate de amiral, ultima sa atribuție a fost de comandant al tuturor forțelor speciale americane. Din 2015 până în 2018 a fost rectorul Universității din Texas. Amiralul William H. McRaven a intrat în istoria militară americană după ce a luat parte la unele dintre cele mai cunoscute misiuni, printre care capturarea lui Saddam Hussein, salvarea căpitanului Richard Phillips și raidul pentru uciderea lui Osama bin Laden. „Povești de pe mare” începe în 1960, la Clubul Ofițerilor Americani din Franța, unde ofițerii din Forțele Aliate și soțiile lor se întâlneau și povesteau aventuri din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acela a fost locul în care micul Bill McRaven, de numai cinci ani, a învățat care este valoarea unei povești.