x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Georgienii zburători

Georgienii zburători

de Sebastian S. Eduard    |    11 Noi 2013   •   15:51
Georgienii zburători
Nino Sukhishvili: “Spectacolul este o demonstraţie intensă de energie masculină, salturi şi rotiri spectaculoase, piruete incredibile”

La 20 noiembrie “Georgienii zburători” se întorc La Sala Palatului cu un nou spectacol incredibil. Prilej de a schimba câteva cuvinte cu Nino Sukhishvili, directorul Baletului...
 
În Irlanda, la două străzi găseşti o companie de dans. Este la fel şi în Georgia?

Baletul Naţional Georgian Sukhishvili a fost fondat în 1945 de către Illiko Sukhishvili şi Nino Ramishvili, fiind prima companie de stat profesionistă de dans stat din Georgia. Aceasta a servit drept model multor companii fondate ulterior, însă niciuna dintre acestea nu este fondată pe aceeaşi tradiţie, pe o experienţă solidă şi pe aceleaşi valori. Aş spune că, din acest punct de vedere, suntem cu adevărat unici.

Nu sunteţi pentru prima oară în România. Ce puteţi spune despre precedenta experienţă românească (noiembrie 2011)?

Primul spectacol din România, pe care l-am susţinut la Sala Palatului, a fost o experienţă încântătoare şi interesantă. Am avut ocazia să întâlnim oameni minunaţi, iar publicul a fost realmente încântat de ceea ce a văzut pe scenă, o parte dintre cei prezenţi chiar au ţinut să ne transmită asta. Tocmai din acest motiv ne-am spus că este timpul să revenim în România pentru a oferi publicului şi mai multă energie, emoţii pozitive puternice şi o reprezentaţie memorabilă.

Ce faceţi voi este un act artistic… care implică mult curaj. Săbii, cuţite… accidente se mai întâmplă, nu?

Aşa ar părea însă, cu toată sinceritatea, trebuie să vă spun că accidentele se întâmplă foarte rar. Dansatorii sunt foarte experimentaţi, astfel încât pot executa toate aceste mişcări în deplină siguranţă. Ei se antrenează incredibil de mult timp – sunt perioade în care avem repetiţii timp de 4-5 ore în fiecare zi, 6 zile pe săptămână. Astfel, au învăţat să mânuiască cu grijă cuţitele şi săbiile. Putem spune, fără îndoială, că sunt profesionişti de cel mai înalt nivel.

Vizita voastră din România face parte dintr-un turneu mondial, ca acum doi ani?

Într-adevăr, spectacolul din România face parte dintr-un turneu mondial. Înainte de a sosi în Bucureşti, Baletul va fi în turneu în Europa de Vest, iar după spectacolul de aici, pe care îl vom susţine la Sala Palatului pe 20 noiembrie, ne vom îndrepta către Bulgaria. După aceea, spre finalul anului, vom susţine spectacole în faţa publicului american.

Care sunt restricţiile pe care un astfel de dansator trebuie să le îndure ca să ajungă la performanţă?

Toţi dansatorii din baletul Sukhishvili au studiat dansurile tradiţionale georgiene toată viaţa lor, astfel încât au învăţat mişcările specifice de la vârste foarte fragede. Desigur, pregătirea pentru un nou spectacol este un proces care necesită foarte mult timp, fapt care, la rândul său, necesită o strictă disciplină, o formă fizică extraordinară şi multă dedicare. Bărbaţii din Balet au o tehnică foarte originală, ei fiind singurii dansatori din lume care dansează pe vârfurile picioarelor, fără ajutorul acelor încălţări speciale, de genul poantelor. Spectacolul este o demonstraţie intensă de energie masculină, salturi şi rotiri spectaculoase, piruete incredibile, toate executate cu o precizie şi rapiditate greu de imaginat, copleşitoare. Fiecare program pe care prezentăm publicului este pregătir timp de un an. Acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre elemente este creat şi compus special pentru trupă şi programul respectiv, aşadar coregrafia este unică.

10.000 de spectacole în 80 de ţări, auditoriu de 50 de milioane de oameni. Cine se mai poate lăuda cu aşa ceva?

Ansamblul Sukhishvili este cea mai respectabilă instituţie culturală din Georgia şi una dintre cele mai populare din întreaga Europă. Am susţinut spectacole la Bolshoi Theater, Royal Albert Hall, Kennedy Center, Metropolitan Opera şi Madison Square Garden. De asemenea, suntem singurul grup folk căruia i s-a oferit privilegiul de a dansa pe scena La Scala din Milano, acolo unde cortina s-a ridicat de 14 ori pentru noi, ceea ce reprezintă un record. Însă, nu cifrele şi recordurile sunt ceea ce ne motivează să continuăm. Fiecare spectacol este pentru noi un moment de pasiune intensă pentru dans, prin care ne străduim să facem cunoscută moştenirea istorică a Georgiei în întreaga lume şi să oferim publicului câteva ore de bucurie şi emoţie pură.

×