Dupa ce timp de doua decenii Romania s-a straduit cu toate puterile sa-si distruga mineritul si exploatarea subsolului, iata ca intram in era marilor descoperiri! Brusc ne dam seama, prin mintea altora, ca subsolul patriei este plin de bogatii, asa cum erau ele descrise in primele lectii de geografie de la scoala elementara. Ne ducem spre Goga, poetul transilvan care ne anunta ca "Muntii nostri aur poata', dar, adauga o situatie si ea neschimbata: "Noi umblam din poarta-n poarta'. Aurul a fost bogatia ravnita de multi, dar din care Romania s-a imbogatit destul de putin. Dupa ’89, minele de aur au fost inchise, preparatiile au lasat in urma halde pe care le agita vantul si lacuri cianozate. Noile proiecte aurifere, aduse in actualitatea ultimilor ani, sunt privite cu neincredere si pentru ca politica oficiala a ignorat aceasta ramura a mineritului, a lasat-o in paragina, in implozia unei lipse de eficienta bine regizate. Gura Barza, Brad, dar si altele din Apuseni – Abrud, Rosia Montana, precum si multe localitati din Maramures care pulsau sub presiunea aurului au decazut. Mineritul si prepararea cuprului sunt ilustrate de ruina uzinei de la Zlatna, din care ramasese acum cativa ani, in picioare, ca o ironie, doar arcada de la intrare ca semn al unei existente industriale de peste 200 de ani. Exploatarea uraniului se loveste si ea de frenezia unor reporteri speriati care transmit mesaje catastrofice spre autoritati, molipsite de un ecologism de fatada, in spatele primariilor ascunzandu-se mii de tone de gunoaie care le fac viata imposibila locuitorilor. Exploatarile carbonifere sunt si ele sub incidenta unor programe de lichidare, de restrangere drastica a productiilor, desi, fara carbune, centralele electrice nu prea functioneaza. O autoritate speciala din Ministerul Economiei are acest profil – de inchidere a minelor, si hraneste bine o haita de inspectori-ciocli. Bazele ei au fost puse in acord de un personaj sinistru – Hoara.
Pe acest fond de degradare, afisat la suprafata este aproape un mister cum se pune la cale un pachet de mari afaceri de exploatare a resurselor minerale din subsol – minereuri si hidrocarburi.
Pe langa proiectul Rosia Montana sunt in diferite faze si alte proiecte de exploatare a unor mine inchise de aur. La fel, se vehiculeaza si recuperari de metale pretioase din haldele de la Baia Mare. Cuprul de la Rosia Poieni, dar si alte metale neferoase sunt vizate de o serie de investitii in pregatire. In industria carbonifera, statul vrea sa protejeze ce mai are, prin formarea unor complexe energetice. Speram ca ideea sa nu se opreasca prin Justitie, blocata de "Proprietatea'.
In fine, gazele de sist, pe langa agitatia ecologista, anunta si promitatoare cantitati de hidrocarburi in zone noi de exploatare – Dobrogea, Bihor, Vaslui. Despre depozitele anuntate in Marea Neagra numai explicitam, nefiind o noutate. In concluzie, o serie de proiecte industriale in minerit sunt puse pe tapet. Majoritatea apartin capitalului strain si anunta profituri importante. Baietii destepti care au facut averi uriase in Romania ultimilor zece ani, se muta pentru urmatorul deceniu la subsol.
P.S. Nu intelegem de ce site-ul Agentiei Nationale de Resurse Minerale este inactiv. Poate din cauza multor noutati tinute la… subsol