x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Emil Cioran, gânditorul care ne-a învățat să privim în abisurile sufletului uman, o viață închinată filosofiei

Emil Cioran, gânditorul care ne-a învățat să privim în abisurile sufletului uman, o viață închinată filosofiei

de Ciprian Demeter    |    21 Iun 2024   •   11:15
Emil Cioran, gânditorul care ne-a învățat să privim în abisurile sufletului uman, o viață închinată filosofiei

Emil Cioran, unul dintre cei mai proeminenți filosofi și eseiști ai secolului XX, este recunoscut pentru perspectiva sa pesimistă și profundă asupra existenței. La 29 de ani de la trecerea sa în neființă, merită să reflectăm asupra vieții și contribuției sale remarcabile la literatura română și universală.

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 la Rășinari, Sibiu, într-o familie de preoți ortodocși. Tatăl său, Emilian Cioran, era preot, iar mama sa, Elvira, era o femeie cu o personalitate puternică și o viziune sceptică asupra vieții, influențându-l profund tânărul Emil. Copilăria sa a fost marcată de peisajele pitorești ale Transilvaniei și de experiențele care i-au cultivat o sensibilitate deosebită față de suferință și efemeritatea vieții, perioadă care i-a influențat puternic viziunea asupra lumii, contribuind la dezvoltarea unei perspective filosofice pesimiste.

Emil Cioran a urmat școala primară în satul natal, apoi a studiat Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, continuând studiile universitare la Universitatea din București, unde a studiat filosofia. Aici a fost coleg și prieten cu Mircea Eliade și Eugen Ionescu, personalități care aveau să devină la rândul lor figuri majore ale culturii românești și universale. Sub îndrumarea lui Nae Ionescu, Cioran a început să dezvolte și să-și cristalizeze ideile filosofice, fiind profund influențat de gânditori precum Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer și Friedrich Nietzsche.

În 1934, a publicat prima sa carte, ”Pe culmile disperării”, o lucrare care reflectă profund frământările sale interioare și pesimismul existențial, scrisă într-un stil liric și dens, o piatră de temelie a carierei sale literare și filosofice, pentru care a primit Premiul Comisiei pentru scriitorii tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români.

După terminarea studiilor la București, Cioran a primit o bursă care i-a permis să studieze la Berlin între 1933 și 1935. Aici, a fost martor la ascensiunea nazismului, o experiență care l-a marcat profund și l-a determinat să se distanțeze de ideologiile totalitare. În anii următori, Cioran a publicat ”Cartea amăgirilor” (1935), ”Schimbarea la față a României” (1936) și ”Lacrimi și sfinți” (1937). În 1936, a revenit în România și a devenit profesor de filosofie la Liceul ”Andrei Șaguna” din Brașov, însă a renunțat la cariera didactică după un an, declarând că filosofia nu trebuie învățată, ci judecată.

În 1937, Cioran a obținut o bursă a Institutului Francez din București și s-a mutat la Paris. În perioada 1940-1944, a scris „Îndreptar pătimaș”, ultima sa carte în limba română. În 1945, s-a stabilit definitiv în Franța, țară în care avea să-și petreacă restul vieții și unde a scris majoritatea operelor sale.

În timpul șederii în Franța, Cioran a adoptat limba franceză pentru scrierile sale, considerând că aceasta îi oferea o precizie și o claritate mai mare în exprimarea ideilor sale complexe. Printre operele sale de referință se numără ”Précis de décomposition” (1949), pentru care a primit Premiul Rivarol, ”Syllogismes de l’amertume” (1952), ”La Tentation d’exister” (1956), „Histoire et utopie” (1960), „La Chute dans le temps” (1964), „Le Mauvais démiurge” (1969), „De l’inconvénient d’être né” (1973), „Écartèlement” (1979), „Exercises d’admiration” (1986) și „Aveux et anathèmes” (1987), lucrări care explorează teme precum absurdul existenței, inutilitatea vieții și suferința umană, adevărate repere în filosofia și literatura universală.

Emil Cioran s-a stins la Paris, pe 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, lăsând în urmă o operă vastă și complexă care continuă să inspire și să provoace reflecții profunde,

Cioran a avut un impact semnificativ asupra literaturii și filosofiei, stilul său aforistic, plin de intensitate emoțională și profund pesimist influențând numeroși scriitori și filosofi. Deși adesea controversat pentru opiniile sale din tinerețe, Cioran a reușit să se impună ca una dintre cele mai influente figuri ale filosofiei moderne. Viața și opera sa rămân un testament al complexității și paradoxurilor condiției umane, oferind o perspectivă unică asupra existenței și a limitelor cunoașterii umane. În România, el este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori, iar operele sale continuă să fie studiate și apreciate pentru profunzimea și originalitatea lor.

Pe plan internațional, Cioran este adesea comparat cu gânditori precum Friedrich Nietzsche și Søren Kierkegaard datorită analizei sale critice asupra condiției umane și a stilului său inconfundabil. Deși pesimismul său extrem și criticile  asupra civilizației moderne au fost uneori controversate, ele au deschis noi perspective asupra înțelegerii suferinței și nihilismului.

La 29 de ani de la dispariția sa, opera sa rămâne relevantă, oferind o explorare profundă a condiției umane și a întrebărilor existențiale care îi preocupă pe oameni de secole.

Moștenirea sa constă nu doar în contribuțiile sale literare și filosofice, ci și în curajul său de a explora adâncimile disperării și de a aborda cele mai întunecate aspecte ale existenței umane, iar într-o lume în continuă schimbare, ideile sale rămân un memento puternic al fragilității și complexității vieții.

Viața și opera lui Cioran reflectă perfect filosofia sa. „Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viața pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilințe usturătoare și griji meschine. O viață de vis, aproape, o viață de leneș, cum nu sunt multe în acest veac.”, spunea filosoful, cuvinte care dezvăluie profunda sa dorință de libertate și independență intelectuală, evidențiind distanțarea de convențiile sociale și angajamentele care îngrădesc spiritul și creativitatea.

Astăzi, într-o lume marcată de suferință, relevante sunt cuvintele marelui filosof, ”Problema nu e să fii, ci să fii ceea ce ești”, care exprimă perfect introspecția și pesimismul existențial caracteristice gândirii lui Cioran, subliniind importanța autenticității și dificultatea acceptării propriei esențe într-un context în care identitatea și sensul vieții sunt constant puse la îndoială, o reflecție profundă care ne invită să ne confruntăm cu adevărurile noastre interioare și să găsim curajul de a trăi în conformitate cu ele, chiar și în fața incertitudinilor și provocărilor existențiale.

 

×
Subiecte în articol: Emil Cioran