Provocat de o carte aparuta in secolul al XIX-lea, am imaginat saptamana trecuta o prima parte a unui dialog intre Machiavelli si Montesquieu despre Romania de azi.
"Machiavelli: In fond, nu noi hotaram incotro sa mearga un popor, de pilda romanii. O hotarasc ei, cel mai adesea instinctiv. Trebuie sa te increzi in instinctul popoarelor, Montesquieu, el le ajuta sa treaca tefere prin istorie. Iar romanii au istorie destula. De ce ar fi mincinos instinctul lor tocmai acum? Uita-te bine la ultimii lor ani. Ei schimba conducatorii ori de cate ori au prilejul, ei cauta cu disperare nu legi moarte, nu petice de hartie pe care nu apuca sa-si arunce ochii, nu institutii greoaie, ci oameni in care sa aiba incredere. Calauze in urma carora sa paseasca apasat.
Montesquieu: Mereu mi-a facut placere sa polemizez cu oameni care nu iarta nimic. Cum esti tu, florentinule. Exemplul dat de tine e, de fapt, un argument in favoarea spuselor mele. L-ai adus in tabara ta cu iscusinta celui care stie ca atacul e apararea cea mai potrivita. De la o vreme, romanii schimba conducatorii, tocmai pentru ca nu gasesc nici un fel de satisfactie in conducatori. Omul providential despre care vorbesti este o solutie atat de simpla incat si cei mai putin educati dintre ei si-au pus toate sperantele in ea. Dar nu asta e solutia reala. De aceea, romanii nu obtin rezultatele dorite, oricat de des i-ar schimba pe cei care-i conduc.
Machiavelli: Votul universal nu e pe gustul meu. Dar, daca tot exista, trebuie luat in seama, altfel vorbim despre ce e in inchipuirile noastre, nu despre realitate. Romanii au in mana votul si isi vor cauta conducatorul pana il vor gasi. Daca nu ti-e pe plac felul acesta de republica, poti pleda pentru un despotism in care conducatorul sa aiba la indemana ani lungi, fara oprelisti, ca sa puna la cale institutiile si legile drepte pe care le doresti.
Citește pe Antena3.ro
Montesquieu: Bratul ridicat amorteste, cei cu vedere slaba nu baga de seama nici ceafa celor din fata lor, la cinci randuri in spate cel cu bratul ridicat e deja legenda. Un popor nu poate fi condus de fantome. Democratia votului universal e o masinarie bine unsa, e o corabie care nimereste drumul daca asezi carma cum trebuie.
Pauza. Cei doi tac si tacerea lor lasa loc pentru noi si concluziile noastre, ale fiecaruia. In fond, pentru cele doua mari umbre ale gandirii politice suntem doar un caz teoretic. Noua ne raman problemele si noi le vom rezolva, mai devreme (prin alegeri anticipate) sau mai tarziu (prin alegeri la termen).
Fara indoiala, am scris aceste randuri si in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat!