x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL recunoaşte: Băsescu a fost o catastrofă

PDL recunoaşte: Băsescu a fost o catastrofă

12 Iul 2012   •   07:52

La 29 iulie vom avea un referendum cu o unica intrebare, clara si la obiect: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Traian Basescu?" si cu optiuni la fel de precise, DA sau NU. La 29 iulie nu sunt alegeri parlamentare, iar alegatorii nu au a discerne intre diferite partide, cu sumedenie de politicieni. Acestea vor avea loc la toamna si, deci, atunci disputele din campanie vor avea tinte globale (formatiunile) si individuale (candidatii la mandatele de deputat sau de senator).
O logica minima, un bun-simt elementar ar trebui, asadar, sa centreze campania pentru referendum, iar dezbaterile din aceste zile pe persoana presedintelui suspendat de Parlament si riscand sa fie demis de catre electorat la referendum. Atat impricinatul, cat si trupetii sai (PDL si minusculele grupari aglutinate pro causa) ar trebui, evident, sa incerce sa influenteze electoratul in favoarea lui Basescu. Cum? Simplu: relevandu-i calitatile de om de stat, de presedinte cu doua mandate al tarii si, mai ales, binefacerile pe care, in ultimii trei ani, le-a adus ca o mana cereasca asupra populatiei, dictand si impunand politica economica si sociala a tarii. Politica pusa fara cracnire in opera de un Guvern Boc obedient pana la a-ti strarni greata si de un partid, PDL, care in Parlament avea rol de turma la cheremul baciului si manata de dulai gen Mircea Toader.
Cu ce argumente concrete, cu ce date si fapte, insa, sa vina acum, in campanie, in favoarea lui Basescu, flasnetele portocalii? Sa cante despre dinamica economiei, ca urmare a unui inexistent program anticriza? Imposibil: economia s-a dus de-a dura, au falimentat sute de mii de firme, dimensiunea reala a somajului n-o mai stie nimeni. Sa clameze despre nivelul de trai, despre grija parinteasca pentru natiune a carmaciului? Ar fi aberant, cand taierea tuturor veniturilor, din initiativa lui Basescu, a fost singura masura activa a regimului, cand pensia minima e de vreo sapte ori mai mica decat in Grecia "muribunda", cand in Spania "prabusita" un capsunar castiga, chiar si acum, cat doi medici sau cativa profesori in Romania. Sa laude efectul indatorarii tarii cu zeci de miliarde de euro? Sa vorbeasca despre gospodarirea stricta a Bugetului national, despre jugularea contrabandei, despre reducerea drastica a evaziunii fiscale care, inclusiv cu complicitatea unor protejati ai lui Basescu, tip Blejnar, ascund 30-40% din PIB? Ar fi caraghios.
Pe toate planurile, Basescu a esuat. De unde, atunci, o propaganda in favoarea sa? Unica solutie pentru pedelisti se vadeste a fi distragerea atentiei de la unicul personaj, unicul obiect al referendumului, prin diversiuni cotidiene contra noilor guvernanti, prin atacuri la persoana asupra adversarilor mentorului lor evacuat, deocamdata temporar, de la Cotroceni. Dar batul are doua capete. Aceasta manevra include recunoasterea, chiar daca nu expresis verbis, ca in laboratoarele de dezinformare de pe str. Comanita si de pe aleea Modrogan nu se reuseste a se gasi un minimum de actiuni si politici pozitive initiate de Basescu. Ca acesta are un pasiv atat de greu, incat e mai bine ca persoana sa sa fie ocolita in manifestarile de campanie, iar aceasta sa se axeze pe subrezirea pozitiei USL, pe gunoirea cu orice pret a liderilor sai.
In tentativa implicita si disperata de a-l victimiza pe Basescu (cum a incercat el insusi miercuri seara la microfoanele de pe trotuarul de la sediul de campanie), infatisandu-i drept niste monstri pe cei ce l-au obligat, democratic si constitutional, sa se supuna evaluarii cetatenilor tarii. Pentru ca asta, nu altceva, nu "un pluton de executie a democratiei" (vorba tembela a lui Blaga) e referendumul.

×