Imaginea cu Traian Basescu pus pe plans la congresele partidului are mai multe intelesuri, acum, dupa ce Partidul Democrat s-a cam dus. Istoria de doua decenii a PD se vrea ingropata de grupul de tineri activisti adusi in partid de Traian Basescu sau atrasi de dorinta de a pune si ei mana pe ceva, intr-o epoca in care mai toata lumea fura. PD are radacina in zilele tulburi ce au urmat evenimentelor din decembrie ’89 in care s-a forjat Frontul Salvarii Nationale. Ruptura de Ion Iliescu a gruparii Roman nu a insemnat renegarea social-democratiei, a "socialismului" cum vor sa anatemizeze acum vocile din PDL pe fostul frate PSD ramas la stanga.
Dupa rasturnarea lui Petre Roman de un puci format din fideli (cum altfel?) Traian Basescu a dorit sa vireze PD de la stanga la dreapta, unde electoratul nu prea avea optiuni. Schimbarea de doctrina s-a produs intr-un minut la comanda si in unanimitate, in cel mai pur stil pecerist.
Trupa lui Basescu a castigat doua alegeri, dar 'tatucul' este constient ca partidul, dupa ce a inghitit fractiuni liberale si o serie de intelectuali, nu mai are coeziunea regretata din PD. Partidul numit PDL, dupa cicluri electorale cu cantec si epuizat de o guvernare fara orizont, trebuie schimbat din temelii pentru a avea sanse de castig in 2012. Basescu a 'biciuit', a criticat, a dat sfaturi acestui partid care l-a adus si l-a mentinut la putere, dar pare tot mai evident ca acum vrea sa-l arunce peste bord. Din PD, dupa o noapte a 'cutitelor lungi', au ramas putini veterani la butoane. Fostii tovarasi de drum ai comandantului, 'pucistii', care l-au inscaunat, nu mai sunt doriti de liderul de la Cotroceni. Au fost puse pe tusa 'fatucile' lui Basescu de 'intelectualii' adusi de presedinte sa dea o alura europeana unui partid care se sprijina indeosebi pe mafia locala, vorace, hranita de contracte cu statul si cu colesterol crescut de imbuibare prelungita.
Noul partid pregatit sa extraga 'partea vie' din PDL se dorese Alba ca Zapada. Cativa tineri iesiti de pe bloguri care isi asuma o ideologie de dreapta anunta Noua Republica. Cu un marketing politic asemanator producatorului de electrocasnice, eticheta de 'nou' doreste sa atraga atentia ca formatiunea o rupe cu trecutul, un trecut in care dreapta actuala a imbatranit in rele. Partidul are ca lider un cvasinecunoscut s Mihai Neamtu s, idee poate comica a lui Basescu, de a-l 'traduce' intr-o formula politica pe neamtul de la Sibiu, primarul Klaus Iohannis. Intre cei doi nemti este o diferenta uriasa. Cel veritabil are scoruri electorale zdrobitoare si a reprezentat o solutie inteligenta la guvernarea Boc intr-un moment de cumpana. Clona de la Bucuresti este subtire ca experienta si s-a remarcat doar pe canalele de nisa impuse de pensionara stirilor de la TVR. Noua Republica este sub presiunea timpului, trebuie sa apara pe scena, cu acte de partid, pentru a fi valid pentru alegerile din 2012.
Manevra lui Basescu, via Lazaroiu, de a arunca pe piata un grup de tineri este si un avertisment la adresa PDL, care da multe semne de nesupunere. Veteranii din PDL simt pericolul care vine de la Noua Republica, acum mai mult o idee decat o miscare reala, de luat in calcul pentru alegerile locale sau parlamentare. Formula lui Basescu poate fi valabila doar pentru prezidentialele din 2014, ca alternativa la un PDL infrant in 2012 si trecut in opozitie. Pana cand se va clarifica aceasta Noua Republica, mai exact cu ce se mananca sau cine sta la masa, Traian Basescu pompeaza puternic in UNPR, partidul lui Gabita care este alimentat cu bani si cu primari transfugi. Partidul interesului national devine tot mai vizibil un partid al interesului personal. Fara consistenta doctrinara dar harnic la organizat alegeri si strans voturi fara scrupule, UNPR sta si el la mana lui Basescu: bun ca o amenintare la 'aliatul' PDL si in acelasi timp necesar pentru o majoritate parlamentara. Pentru Basescu este inca prematur ce partid va sacrifica pentru a-si asigura prezenta in continuare pe scena politica. Desi a lacrimat amenintandu-ne ca se va retrage dupa al doilea mandat prezidential, Traian B. a plans putin la gandul inmormantarii unei formatiuni politice dupa principiul 'eu te-am facut, eu te omor'.
N.B. Neamtul de la Bucuresti da indicatii sustinatorilor ce sa priveasca si ce sa citeasca: TVR Info, B1, TVR, Romania libera, Evenimentul Zilei, 22. In rest, doar tacere.