Europa, prin institutiile ei democratice, i-a sarit in cap lui Viktor Orban, liderul regimului de dreapta nationalista instalat cu larga majoritate la Budapesta. Partidul de guvernamant a impus in ritm rapid legi considerate antidemocratice in UE si impotriva carora se coaguleaza si o puternica opozitie a cetatenilor unguri.
Nationalismul cu iz iredentist afisat de Orban este fundamentat si in prevederile noii Constitutii, prin alte legi care ingradesc democratia, independenta justitiei, libertatea de expresie. Subordonarea politica a serviciilor de informatii, transformarea unei legi a lustratiei intr-un mecanism de presiune politica si juridica impotriva principalului partid de opozitie, Partidul Socialist, "desemnat" de actualul regim drept responsabil pentru represiunea din timpul regimului comunist din Ungaria, arata similitudini cu gandirea primitiva de la Cotroceni, care ar vrea rescrierea istoriei.
Un nationalism translat si in zona masurilor economice – renuntarea la acordul cu FMI, suprataxarea bancilor, a companiilor din energie si telecom, imixtiuni grave in activitatea Bancii Nationale – s-a dovedit complet falimentar pentru stabilitatea financiara a tarii. Replica Uniunii Europene la derapajul regimului Orban spre o "lipire" de Jobbik, miscarea de sorginte fascista, a fost dublata de reactia institutiilor financiare internationale, care l-au pus pe arogantul premier in situatia de solicitant umil care sta spasit, cu palaria sau caciula in mana, la usa bancii. Gandirea si actiunea politica ale lui Orban, declarat in repetate randuri prieten cu Traian Basescu, au fost nu doar invidiate de liderul de la Bucuresti, dar si copiate in multe fatete ale comportamentului. Fidesz este si el un model pentru PDL cu scorul obtinut in alegeri.
Aroganta, dispretul fata de opozantii regimului, autoritarismul impus in functionarea unor institutii ale statului, politizarea justitiei si folosirea Parchetului pe post de instanta pentru "cumintirea" sau pedepsirea adversarilor politici, aversiunea fata de mass-media care critica regimul seamana cu actiunile "fratelui" de familie ideologica de la Budapesta.
Nu vrea Traian Basescu sa impuna o noua Constitutie? Nu a inclus Traian Basescu presa ca un factor de agresiune la siguranta nationala? Nu ataca permanent Traian Basescu firme din energie? Iata suficiente argumente care il pun pe Basescu intr-o situatie similara cu cea a lui Orban, doi lideri care gandesc la fel si actioneaza la fel pentru a-si impune regimuri plasate sub standardele democratiei europene. Miscarile de strada din Romania au atras atentia Parlamentului European, care deja il avertizase anterior pe Orban. La Bruxelles se vehiculeaza ideea gasirii unui inlocuitor pentru Orban. Se sugereaza si sprijin pentru revendicarile demonstrantilor din Romania, care scandeaza la unison "Jos Basescu!". Asteptam!
● Editorial publicat pe fin.ro