x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revolta cifrelor

Revolta cifrelor

de Ana-Maria Păunescu    |    26 Aug 2012   •   11:29

De la o vreme, nici macar matematica nu mai e ce era candva, nici macar matematica nu se mai poate tine deoparte, pentru a privi cu o minima obiectivitate ce se intampla in jurul nostru, pe absolut toate planurile, nu doar in lumea politica, o lume atat de atent analizata in ultimele zile.

Se zvoneste ca unu plus unu nu mai da intotdeauna doi, chiar daca legile cele mai simple asta ne-au invatat in clasa intai si-n clasa a doua. Am facut cu totii ceva algebra, fiecare cu talentul de care dispune sau cu antitalentul care i-a fost alocat, nu ar trebui sa ne puna probleme o banala adunare, doar ca, iata, de cand toate s-au intors pe dos, nici pe asta nu se mai poate conta, pe un 'unu plus unu' cinstit, ca la carte, ca la scoala.

Se zvoneste ca majoritatea cifrelor pare nu se mai pot imparti exact la doi, pentru a se obtine, in caz de nevoie, un procent de cincizeci la suta real, cu care sa se poata valida sau invalida bataliile actualitatii, un procent pe baza caruia sa se poata construi discursuri coerente si planuri de viitor cu bataie cat mai lunga. Oricum, in realitatile noastre, s-au degradat de multa vreme majoritatile, imi amintesc de situatii asemanatoare intamplate demult, acum cativa ani buni, cand abia invatam si eu matematica elementara, asa ca nu trebuie sa ne mai mire nimic, chiar daca aici nu vorbim de algoritmi complicati, ci numai de impartirea la doi, care, din pacate, din cand in cand ne da cu virgula.

Se zvoneste ca, mai nou, aproape toate functiile matematice tind spre zero. Si metaforic, si practic. Asa cum stim si noi, functiile matematice, in cazurile normale, pot tinde si spre cifre exacte, dar si spre plus sau minus infinit. De minusuri ne-am cam saturat, asa ca mai bine evitam sa le recunoastem domnia, mai bine mergem pe ideea ca daca nu dam atentie raului, nici el nu ne va mai da atentie noua si vom putea, candva, sa traim cu adevarat. De semnul plus nici nu indraznim sa ne legam. In Romania noastra nu s-a mai trait demult pe plus, cu atat mai putin cu gandul spre infinituri care promit prea multe si prea frumoase perfectiuni, care garanteaza, cel putin temporar, linistea si cinstea de care ar fi nevoie pentru reabilitarea morala a unui popor aflat in continua deriva.

Se zvoneste ca, in ultima perioada, nici semnele de comparatie dintre cifre nu-si mai fac treaba. Mai mic (<), mai mare (>) si egal (=) au ajuns sa ne ofere rezultate confuze sau chiar nedrepte. Am auzit ca pe aici, prin tara noastra si prin lumea noastra, cifra sase, de exemplu, poate fi considerata mai mare decat cifra opt milioane. Nu e rau, e un inceput promitator pentru un final previzibil. Probabil semnul egal va fi scos din toate ecuatiile, iar celelalte doua simboluri vor face schimb definitiv intre ele, pentru a se garanta putina continuitate in eroare. Se revolta cifrele si matematica insasi, din prea multa risipa de adevaruri pe care nu le ia nimeni in seama, ne revoltam si noi o data cu ele, din prea mult dor de acel 'unu plus unu' cu care am crescut si pe care il credeam indestructibil.

×