x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Şi noaptea mă gândesc la cei operaţi”

„Şi noaptea mă gândesc la cei operaţi”

de Florin Condurateanu    |    27 Iul 2020   •   07:10
„Şi noaptea mă gândesc la cei operaţi”

Profesor universitar doctor Ioan Cordoş, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, unde a fost şi manager general al cunoscutului şi de tradiţie spital. Celebrul chirurg de torace, care de peste 40 de ani este cu sufletul şi mintea de gardă continuă, spune: „În chirurgia toracică nu poţi să faci multe operaţii pe zi, intervenţiile durează mult, o operaţie pe plămân durează între 2 şi 4 ore. Eu fac şi reconstrucţii de esofag, operaţii în urma unor cancere esofagiene. Cine zice că esofagul este doar un tub, greşeşte. El străbate şi gâtul, şi toracele, pătrunde şi în abdomen, operaţia şi cu reconstrucţia organului se întinde şi pe 8 ore de lucrat în picioare. Eu nici nopţile nu le am liniştite: mă trezesc după două ore, nu cumva sângerează bolnavul operat, peste alte două ore îmi întrerup iarăşi somnul, de gânduri, ce-o fi făcând pacientul de la terapie intensivă!”.

Profesorul doctor Ioan Cordoş este recunoscut ca instanţa supremă care face recurs la sentinţele grele ale bolilor de plămâni, el nu acceptă niciun pas înapoi, operează şi salvează vieţi cu diagnostic fatal, într-o medicină în care mulţi bolnavi de plămâni sunt oameni necăjiţi, fumători, sinucigaşi. Dar la bisturiul genial al profesorului Cordoş au apelat şi personalităţi importante, după suferinţe grele. Aflat la volan, Mircea Lucescu, românul de anvergură mondială, este izbit de un tramvai, iar coastele rupte lezează plămânii. Internat de urgenţă la un mare spital, este chemat profesorul Ioan Cordoş, care salvează viaţa renumitului antrenor român. Îl vizitează patronul lui de la Şahtior Doneţk, bogătaşul ucrainean Rinat Ahmetov, e încântat de operaţia de măiestrie făcută de profesorul Cordoş, cu aparatură învechită, şi donează României aparate moderne. Chinuit lungă vreme de o afecţiune la plămâni, cunoscutul actor Gheorghe Visu îşi găseşte vindecarea tot în urma unei intervenţii chirurgicale a profesorului Cordoş, la fel profesorul de medicină Sorin Oprescu, operat de Cordoş la plămânul suferind.

O conferenţiară de pneumologie valoroasă este operată de Ioan Cordoş şi plămânul operat îi readuce confortul şi activitatea la căpătâiul bolnavilor. La fel, profesorul îi scoate un plămân irecuperabil unei importante ziariste, care acum priveşte boala ca pe un vis urât, curmat de marele chirurg. Pe profesorul de chirurgie toracică l-a mângâiat o aripă de înger, i-a dăruit firea blândă, sfătoasă, iubitoare de oameni şi, astfel, pe lângă meserie, el aduce o adiere de bine şi în sufletul bolnavului.

 

 

×