x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sorin Oprescu, simbolul stângii lejere

Sorin Oprescu, simbolul stângii lejere

de Dan Constantin    |    30 Apr 2012   •   13:48

Exista o incrancenare in definirea liderilor de pe scena politica. Dreapta isi aroga persoanele pu­ternice care muncesc cu adevarat, isi platesc impozitele si cer so­co­tea­la pana la ultimul sfant, iubesc or­dinea, nu-i privesc cu ochi buni pe straini, pe alogenii care se ames­te­ca, fug de dezbaterile fara program, sunt atlantisti fara rezerve, nu suporta sa fie contrazisi, declara ca mituri fundamentale familia, re­li­gia, institutiile de forta ale statului.

Sunt insa suparati cand statul vrea impozite diferentiate, progresive, desfid masurile sociale de orice fel, fac apologia individului care-si rezolva problemele singur, vor asigurari de sanatate si pensii private, nu accepta sindicatele, nici cantecele in locuri publice. Intr-un cuvant pot fi catalogati de restul lumii drept gretosi.

De cealalta parte a baricadei gasim persoane mai dezinhibate de canoanele etichetei. Stanga se proclama adepta masurilor sociale, vrea ca statul sa asigure protectie defavorizatilor, doreste un sistem sanitar deschis tuturor, respinge militarismul agresiv, accepta emigratia si minoritatile, doreste un ca­dru legal care sa struneasca pu­terea patronatului si o reglemen­ta­re mai buna a muncii, accepta dialogul pe teme sensibile, este eco si ca atare iubeste masinile mai mici, bi­cicleta, si se da in vant dupa con­cer­tele in aer liber. In plus, ii plac gra­tarele la iarba verde, berica si nu este foarte atenta nici cum se im­braca, nici pe unde calca. Stanga este mai cu capul in nori, dar este placuta de cei mai multi, cateodata are succes si in administrare, iar atunci cand are bani de cheltuit este admirabila.

Desigur, aceste "portrete robot" sunt subiective, dar au corespondent si in realitatea romaneasca. Nu-i vom vedea niciodata la 1 Mai pe patroni sa defileze, cerand dreptul la munca, nici mazgalindu-si mainile cu mici la iarba verde, sor­bind cu nesat din berica. 1 Mai are si rol de turnesol pentru stra­ti­fi­carea sociala si clarificarea ideo­lo­gica. Nu prea poti sa amesteci stanga cu dreapta de 1 Mai si cred ca Ponta a ales nu intamplator ziua de azi sa-si anunte candidatii pentru Guvern. Este o zi buna de perceput oamenii chemati sa stearga ur­mele adanci lasate de o gu­ver­na­re de dreapta care a avut toate relele posibile si a proclamat cu ura un razboi intre bogati si saraci.

Instalarea unui nou guvern este pri­mul pas al unui drum lung. Ur­mea­za alegerile locale, unde se da pri­ma lupta in fata cetatenilor intre stanga si dreapta. In Bucuresti, Sorin Oprescu este cel mai fidel re­prezentant al stangii – lejera in dis­­cutie, fara complexe in lupta po­­litica –, stiindu-se sustinut de o lar­ga majoritate a cetatenilor ora­sului, besteliti de ani buni de basistii, pusi sa-i altoiasca la iesirea din front. Adversarii lui sunt cateva mici caricaturi politice iesite de sub pleasca lasata sa cada de sub coa­da dreptei. Cu un plici derizoriu este greu sa si concepi o lupta. Mai interesant pare Nicusor Dan, un ONG-ist iubitor de Bucuresti, care, paradoxal, poate fi integrat in ceea ce vrea sa continue Oprescu. Restul e tacere. La sectoare, pe lan­ga pungasiile din 6 si 3, dreapta pro­pune o gasca scortoasa – fostul pre­fect Atanasoaie, Sulfina si nea­dap­tatul Paleologu. Un transport de fideli ai Elenei Udrea, care, dupa lo­­cale, va fi debarcata. Vin vremuri grele, Lenuto!

×