x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Visul independenţei energetice flutură iar!

Visul independenţei energetice flutură iar!

de Dan Constantin    |    09 Mar 2012   •   12:42

Ceausescu a lansat la Congresul al XII-lea al PCR, in 1979, o strategie pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei. Dupa 3 ani, aprecia la Conferinta Nationala a PCR ca deja, se asigurau din resurse interne 90 la suta din baza de materii prime energetice, spunand cu optimism ca 'sarcinile Congresului al XII-lea, se vor realiza inainte de termen'. Nici pana in 1989 nu s-a realizat obiectivul strategic iar dupa Revolutie a cazut in deradere, conducerea tarii procedand prosteste aruncand odata cu apa din copaie si copilul!

De prostanaci nu a dus lipsa aceasta tara. Mai mult, vazand cat de usor ne vindem, unii ne iau de prosti. Asta, ca o paranteza. Presedintele Traian Basescu reia teza lui Ceausescu si o prezinta la fel de entuziast. Crede ca noile proiecte de extractie a gazelor din Marea Neagra si a gazelor de sist din Moldova vor asigura in anii 2015-2016 integral independenta energetica, chiar si resurse pentru export. Desigur, conceptul in sine comporta clarificari, pentru ca altfel nu stim cu ce operam. Sa spunem ca balanta de resurse primare ar fi un criteriu care masoara independenta sau, respectiv, dependenta.

In 2009, potrivit Agentiei Internationale de Energie, Romania avea un grad de dependenta la importuri de resurse energetice de 20,3%. Mai redus insa cu 10 procente fata de situatia din 1982, ceea ce arata regresul in descoperirea de noi resurse de materii prime energetice. In 2009 rezervele dovedite de petrol ale Romaniei erau de 0,6 miliarde barili iar cele de gaze, la nivelul de 63 de miliarde mc.

Traian Basescu a spus ca in Marea Neagra s-au descoprit rezerve de 100 miliarde mc si sunt posibile si alte zacaminte sa confirme exploatarea. Gazele de sist din Moldova vin si ele cu noi cantitati in balanta viitoare optimista. Problema este cat folos poate trage cetateanul din aceste luminoase perspective? Vom avea gaze mai ieftine, industria va dudui, avand la dispozitie resurse primare care sa faca produsele competitive? Nicidecum! Gazele extrase vor fi proprietatea companiilor care exploateaza zacamintele. Adica in cazul Marii Negre – Petrom OMV si Exxon iar pentru gazele de sist – Chevron.

Deja Basescu a transmis semnalul companiilor multinationale: ca sa exploatam gazele din noile perimetre, trebuie liberalizate preturile (adica scumpite, pana la nivelul la care companiile considera extractia rentabila). Asadar, vor fi gaze mai multe, dar mai scumpe. Companiile vor plati statului roman redeventa – care este la un nivel redus. Statul roman nu dispune de cantitati de gaze, cota parte din exploatare, asa cum procedeaza Azerbaidjanul, ceea ce face posibile preturi mici la gaze si la petrol pe piata interna, ca protectie si beneficiu pentru cetatean. Nu aducem acum in discutie gravele pericole ce insotesc exploatarile din depozitele de sisturi gaziere dar si pe cele din platforma Marii Negre.

Privind noutatile din zona energetica doar pe deasupra, ca lozinci electorale sau, mai grav, ca elemente de promovare a companiilor, presedintele Traian Basescu neglijeaza exact principala lui insarcinare: protejarea interesului national. Independenta energetica are, iata, si fatete riscante.

Sursa: www.fin.ro

×
Subiecte în articol: basescu gaze de sist chevron gaze de sist