x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vivant profesores, dar care?

Vivant profesores, dar care?

de Dan Constantin    |    26 Apr 2012   •   15:52

Il urmaream ieri pe Basescu Traian citind incordat, sa faca impresie buna in fata unei elevate adunari, un discurs care era menit sa prezinte starea de progres a invatamantului superior romanesc. Se simtea ca nu-s vorbele lui Basescu; presedintele primise unul dintre textele nesarate, atoase, plicticoase pana la caderea sub scaun, livrate de consilierii de la Cotroceni platiti sa poleiasca o realitate gaunoasa. Asadar, aflam cu surprindere ca Romania gazduieste in aceste zile 'cel mai important eveniment mondial din domeniul educatiei', desi nici o oficialitate din tara-gazda nu s-a straduit sa-l anunte ca atare. Singura informatie strecurata in presa a fost despre cheltuirea catorva sute de mii de euro pentru omenirea invitatilor la Conferinta Ministeriala a Procesului Bologna, adica tocmai evenimentul de la Palatul Parlamentului. Invitatii aflau din gura presedintelui roman ca 'reforma invatamantului superior este in prima linie a agendei publice in Romania', care apartine celor 'consecventi si curajosi'. Distinsii oaspeti – un comisar european, ministri ai Educatiei din multe tari, universitari, studentI – au simtit un fior pe spate cand Basescu i-a anuntat pe un ton aproape amenintator ca 'a sustinut o reforma a educatiei fara compromisuri' si respinge 'solutiile politicianiste si retractile'. Aici cred ca lui Basescu i s-au incurcat foile la discurs. Erau amestecate si ciornele pregatite pentru Summitul NATO de la Chicago de catre consilierii lui cei mai razboinici – Fota si Chifu – care, enervati de consultatiile gramaticale pe care le tot solicitau Funeriu si Baba, le-au dat fraze gata editate, vorba saracutei EBa.

Vorbele curgeau ca izbucurile din Islanda – nori de abureala pentru impresionarea participantilor ca au venit intr-o tara unde profesorii si studentii sunt priviti ca floarea natiunii, unde societatea isi smulge ultimul banut de la gura sa-l aloce educatiei, cercetarii stiintifice. O alta fraza fara suport in realitate a fost ca 'Romania dezvolta un mecanism prin care beneficiile obtinute din exploatarea resurselor naturale sa fie direct investite in educatie, cercetare, dezvoltare si inovare'. Adica o mare minciuna, distinsilor oaspeti inoculandu-se teza ca Romania a preluat modelul Arabia Saudita sau Emiratele Unite, care construiesc cu banii scosi din petrol universitati ultramoderne si centre sofisticate de cercetare. Vor afla participantii la Conferinta cum este calcata in picioare autonomia universitara, cum a fost impusa fortat Legea educatiei, cum fug tinerii superdotati din tara, cat de subfinantat este sistemul si cat de apasatoare a devenit atmosfera in scolile romanesti de toate gradele, de la clasa zero la doctorat?

La cateva sute de metri, peste Dambovita, in acelasi timp se desfasura o festivitate plina de continut: acordarea premiilor pe 2010 si 2011 ale Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. O adunare sobra, cu modestia specifica oamenilor elevati, a unei institutii obligate la austeritate severa printr-un act administrativ abuziv semnat de 'artizanul' reformei in Educatie, Funeriu. O HG care a taiat fondurile publice AOSR si umileste sute de minti stralucite. Imi reamintesc deseori fraza rostita cu adanca mahnire de presedintele acestui for stiintific, eminentul chirurg Vasile Candea, intr-un interviu: 'Ce rau am facut acestei tari ca sa se poarte astfel cu noi?'. Intrebati-i pe 'profesorul de tip nou' Baba si pe antemergatorul Funeriu.

×