Depresia economică elimină din marea noapte a Oscarurilor petrecerile şi acordarea de cadouri. Nişte pânze mari şi negre acoperă instalaţiile şi covorul roşu de ochii turiştilor care se plimbă pe Hollywood Boulevard. Doar la intrarea principală a teatrului Kodak se poate vedea ceva din febra pregătirilor: copertină împotriva ploii, statute uriaşe aurii, pe scurt nimic diferit de ediţiile anterioare... Şi totuşi "secretismul" este palpabil în fiecare din manifestările premergătoare galei Oscar de anul acesta. Vinovată este criza şi scăderea audienţei la televiziune, notează ziarul El Pais.
De când au început pregătirile, Academia a mizat pe "secretism" ca armă împotriva brutalei scăderi a audienţei remarcată la precedentele gale. Mai concret, ediţia de anul trecut a fost vizionată de 31 de miloane de telespectatori, fapt ce l-a îngrijorat pe Sid Ganis, preşedintele Academiei care a promis o creştere substanţială anul acesta, pentru a justifica poate cei 40 de milioane de dolari plătiţi de postul ABC pentru retransmiterea premiilor Oscar. Totuşi, veştile nu par prea bune.
O reclamă difuzată săptămâna trecută arată că cel care regizează gala este John Singleton, dar care a lăsat o impresie de joc video. Prezentatorul ceremoniei, Hugh Jackman, actorul australian pare să fie marea miză a spectacolului de duminică. El a asigurat însă că nu va face bancuri, nefiind expert în comedie, dar că va cânta şi va dansa. Şi de aici ar putea apărea criticile deşi el deţine un premiu Emmy pentru prezentarea premiilor Tony, acordate pentru teatru, şi are mare experienţă în musical-urile de pe Broadway.
Producătorii au declarat că ceremonia nu va depăşi trei ore, însă cu 24 de premii, omagii şi discursuri personale, rămâne puţin timp pentru spectacol. Nu va exista un discurs comic iniţial. S-a fuzionat interpretarea celor trei cântece candidate la Oscar, motiv pentru care Peter Gabriel - autor al Down to Earth, din filmul Wall-E- a refuzat să susţină un recital, dar va fi prezent în sală. S-ar putea ca acest potpuriu să fie interpretat chiar de Jackman. Va exista însă un video realizat de Bennet Miller (Capote) iar scenografie este semnată de David Rockwell, arhitectul şef al teatrului Kodak, şi care va avea o linie marcantă kitsch.
Unii prezentatori nu vor păşi pe covorul roşu pentru a spori suspansul la ieşirea lor pe scenă, având în vedere că printre candidaţi mulţi nu sunt pe placul publicului tânăr, care nu a văzut cu ochi buni dispreţuirea de către membrii Academiei a filmului lor preferat "Dark Knight", dar care îi aşteaptă cu sufletul la gură pe Robert Pattinson (Twlight) şi pe Zach Effron (High school musical). Se remarcă deci o diferenţă tot mai mare înte gustul publicului şi cel al Academiei.
Ianuarie, o lună în general importantă pentru filmele candidate la Oscar, a fost un mare eşec în rândul aspirantelor, încasările fiind dominate de comedia "Paul Blart: mall cop", urmată de "Revange" şi de "Gran Torino". Dintre cele cinci filme candidate la Oscar, doar "The Curiouse Case of Benjamin Button" a avut încasări de peste 100 de milloane de dolari. În condiţiile în care vânzarea de bilete în 2009 a depăşit toate recordurile, week endul trecut - combinat cu vineri 13, Sf. Valentin şi Presidents Day, marcată în a treia zi de luni a lui febraurie - a presupus un record istoric de peste 200 de milioane de dolari.
Criza loveşte şi în baluri şi petreceri, reduse anul acesta la minimum. Nici Paramount nici Warner nu îşi vor omagia cu petreceri tradiţionale candidaţii. Sony Classics şi-a redus dineul la nivel de masă la restaurantul Celloni"s şi nu vor exista tradiţionalele pungi cu cadouri la niciuna din seratele hollywoodiene. Agenţii de publicitate precum William Morris au decis să-şi anuleze recepţiile, în timp ce altele organizate de obicei în cluburi sau baruri au fost mutate în casele unor directori executivi (precum CAA sau Endeavou).
Nimeni nu vrea să fie acuzat de excese într-un moment în care datele economice nu oferă prilej de bucurie americanului de rând. Noaptea de duminică, 22 februarie, va fi şi prima gală a preşedintelui Barack Obama, însă zilele acestea puţini mai bagă de seamă acest lucru. Cu excepţia unui afro-american deghizat în "Unchiul Sam" care se lasă fotografiat, contra cost, pe scările teatrului Grauman.
Sursa: Agerpres
Citește pe Antena3.ro