x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza financiară ajută Cosa Nostra să-şi mărească avuţia

Criza financiară ajută Cosa Nostra să-şi mărească avuţia

13 Mar 2009   •   00:00

Nu numai că recesiunea nu va lovi în puterea financiară a criminalităţii organizate, dar o va face chiar să crească. Actuala perioadă, care este una de mare dificultate pentru mulţi, poate reprezenta pentru criminalitatea organizată o oportunitate de a profita de criză, potrivit avertismentului lansat de procurorul naţional al DNA /Direcţia Naţională Antimafia/, Pierro Grasso, în raportul său prezentat în faţa Comisiei Antimafia, din Italia, la 25 februarie.



Primul avantaj al mafiei, comparativ cu economia legală, este constituit de permanenta, enorma şi nelimitata lichiditate financiară de care se bucură organizaţiile mafiote, mai ales cele care obţin cele mai mari profituri ilicite din traficul internaţional cu droguri. ''O piaţă care nu va cunoaşte cu siguranţă criza, având în vedere că este în creştere atât oferta cât şi cererea de droguri de orice fel'', a explicat Grasso. ''Totul autorizează să se creadă că şi actuala criză financiară şi economică, destinată să se agraveze în următoarele luni, poate să reprezinte o ocazie perfectă pentru îmbogăţirea mafiilor şi acest lucru din mai multe motive'', a afirmat procurorul DNA, care a enumerat factorii ce vor permite criminalităţii organizate să exploateze furtuna financiară ce a îngenuncheat pieţele mondiale.


În al doilea rând, a mai spus procurorul, criza va lovi mai ales păturile cele mai slabe, lucrătorii temporari. Numărul celor concediaţi va creşte vertiginos iar amortizoarele sociale nu vor reuşi să acopere toate situaţiile de criză, îndeosebi munca la negru şi cea temporară. În acest caz, este previzibilă o creştere a delictelor ''de tâlhărie'', mai ales jafuri, microcriminalitate, fraude, trafic cu droguri. În aceste sectoare, operează subiecţi care nu fac parte din criminalitatea organizată, dar este cert că mafiile trag şi firele unor astfel de delicte, precum tăinuirea de obiecte furate, fraudă şi contrafacere.

Ultimul factor care va avantaja mafia, potrivit evaluării procurorului DNA, este intervenţia masivă a statului în economie. Acest lucru se întâmplă la nivel mondial, din SUA până în China şi Europa. Mâna publică va avea sarcina de a ajuta la redresarea economică, printr-o politică de intervenţii de sprijin, de finanţări ale sectoarelor slabe, de promovare a investiţiilor şi cercetării. Întreprinderile mafiote şi paramafiote nu vor fi lipsite de posibilitatea şi de ocaziile de a capta o parte din resursele publice spre propriul profit, întărind în acest fel o tendinţă deja în curs, aşa cum demonstrează afacerile calabreze privind fondurile prevăzute de legea 488/1992 şi cele comunitare, a mai spus Grasso.

Procurorul nu are îndoieli: ''Achiziţionarea presupune inserarea mafiilor în sistemul puterii economice şi politice''.

Şi ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a abordat subiectul economiei mafiote într-o intervenţie radiofonică la postul ''Radioanch'io''. Potrivit şefului Palatului Viminale, încasările totale ale mafiei siciliene, ale ‘ndrangheta /calabreză/ şi altor organizaţii criminale italiene dar şi ale criminalităţii străine depăşesc 100 de miliarde pe an, o cifră enormă, în opinia sa. Din acest motiv, guvernul promovează ''o acţiune în forţă'' vizând atacarea averilor mafiote. ''În 2007, au fost sechestrate bunuri mafiote în valoare de 1,5 miliarde de euro, o sumă care a urcat la 4,3 miliarde de euro, în 2008'', a mai spus Maroni.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea