Proaspăt reparat, telescopul spaţial Hubble a reuşit să surpindă gazele emanate de la o stea pe moarte care arăta ca un fluture, precum şi o galaxie aflată la 10 miliarde de ani lumină.
Pe lângă aceste fotografii, telescopul Hubble a transmis observaţii esenţiale despre structura cosmică a universului de la distanţe de câteva miliarde de ani-lumină şi a redat o hartă a elementelor fundamentale ale vieţii aşa cum o cunoaştem cu toţii.
"Telescopul a avut parte de un makeover extrem şi e vizibil mai puternic decât a fost vreodată. E bine pregătit pentru a mai rezista acolo un deceniu", declară Ed Weiler, reprezentant NASA în probleme de misiuni spaţiale. Un spectograf, nou instalat, care studiază originile cosmosului, a oferit informaţii detaliate despre o galaxie denumită Markarian 817, atrasă într-o gaură neagră imensă, precum şi imagini ale unei stele explodate. Ambele împrăştie materie în spaţiu, iar cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că mare parte din materia din spaţiu este alcătuită din filamente foarte subţiri aflate între galaxii.
Citește pe Antena3.ro