x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Irlandezii resping Tratatul European

Irlandezii resping Tratatul European

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Iun 2008   •   00:00
Irlandezii resping Tratatul European

13:11 • Primele rezultate ale referendumului de joi, înregistrate în capitala Irlandei, arată că tabăra celor care au respins Tratatul european are un avans important, au declarat observatori ai partidelor politice.

Primele rezultate ale referendumului de joi, înregistrate în capitala Irlandei, arată că tabăra celor care au respins Tratatul european are un avans important, au declarat observatori ai partidelor politice.

POZIŢIE. La Dublin, în cinci circumscripţii răspunsurile "NU" au prevalat, în trei circumscripţii rezultatul a fost egal, iar în una au fost mai multe răspunsuri cu "Da". Dublinul numără circa un sfert din electoratul ţării. Corespondenţii radioteleviziunii publice RTE din alte zone ale ţării au anunţat că primele rezultate arată că răspunsurile de respingere a Tratatului sunt majoritare. Trei milioane de alegători irlandezi au decis joi soarta Tratatului european de la Lisabona. Ultimele sondaje, publicate la sfârşitul săptămânii trecute, au arătat că tabăra celor care resping tratatul şi tabăra celor care susţin tratatul sunt la egalitate aproape perfectă, ba chiar prima tabără, a scepticilor, avea un uşor avans.

ALARMĂ. Premierul francez Francois Fillon a declarat joi, pentru AFP, că nu va mai exista "Tratatul de la Lisabona", dacă irlandezii resping textul, decît în cazul în care va fi reluat "dialogul cu poporul irlandez". "Vom vedea ce iniţiativă va trebui luată", în cazul unei respingeri, a adăugat premierul. Va fi afectată "întreaga Europă", nu numai preşedinţia franceză a UE, a explicat el."Dar, indiferent de vot, dorinţa preşedintelui, care va fi împărtăşită, cred, de majoritatea şefilor de stat europeni, va fi să formuleze răspunsuri la întrebările de fond, pentru a le arăta irlandezilor şi tuturor cetăţenilor europeni că Europa are răspunsuri concrete şi protejează în faţa riscului globalizării". Printre întrebările de fond, Fillon a enumerat "Cum luptă Europa în faţa încălzirii globale?", "Cum îşi asigură Europa securitatea energetică?", "Cum se apără Europa în faţa fluxurilor migratorii dezordonate, care pun în pericol coeziunea socială?" sau dacă acordă cu adevărat prioritate producţiei agricole.

×
Subiecte în articol: magazin