Guvernul italian va analiza astăzi proiectul de decret-lege înaintat de ministrul de Interne Roberto Maroni ca răspuns la creşterea numărului mare violuri. Între prevederile incluse în acesta se distinge constituirea patrulelor de cartier, posibilitatea închiderii pe viaţă a violatorilor care îşi şi ucid victimele şi stoparea cercetării în arest la domiciliu a celor acuzaţi de viol, informează cotidianul proguvernamental Il Giornale, citat de Agerpres.
Decretul-lege, care mai poartă şi semnătura ministrului pentru egalitatea de şanse, Mara Carfagna, şi a ministrului justiţiei, Angelino Alfano, a fost elaborat şi cu consultarea preşedinţiei Italiei, pentru a se evita situaţia ca şeful statului să nu contrasemneze documentul, aşa cum s-a întâmplat cu decretul privind "salvarea" Eluanei Englaro. Măsura constituirii "gărzilor" sau "patrulelor" civile în cartiere a stârnit o polemică aprinsă în ultimele săptămâni, această prevedere fiind inclusă şi în pachetul legislativ privind siguranţa publică adoptat de Senat, dar care a primit critici severe din partea unei părţi a politicienilor şi presei, pe considerentul că astfel se autorizează intervenţia cetăţenilor tentaţi să îşi facă singuri dreptate. Potrivit Il Giornale, în textul decretului de lege se menţionează că patrulele nu vor fi înarmate, listele celor înscrişi vor trebui autorizate de către prefectul provinciei, iar semnalarea cazurilor de eventuale ilegalităţi va fi făcută nu către poliţişti, ci către primărie, tocmai pentru a se evita ideea că acestea se substituie în teren forţelor de ordine.
Decretul cuprinde şi unele măsuri împotriva hărţuirii sexuale, anticipând de asemenea unele prevederi cuprinse în proiectul de lege înaintat în parlament de către ministrul Carfagna, şi mai cere alocarea suplimentară a 60 de milioane de euro pentru sporirea personalului corpurilor de poliţie cărora prin legea bugetului li s-au tăiat fonduri importante. Având în vedere că multe dintre violurile semnalate în ultimele săptămâni de presă au fost comise şi de imigranţi extracomunitari, decretul prevede totodată prelungirea până la 3-4 luni a termenului de reţinere în centrele de identificare şi expulzare a celor sosiţi clandestin pe teritoriul italian, renunţându-se la propunerea înaintată anterior de Maroni ca această perioadă să poată fi de până la 18 luni.
Citește pe Antena3.ro