Chitaristul virtuoz american Les Paul, ale cărui inovaţii în materie de înregistrare au revoluţionat muzica rock, a murit joi la vârsta de 94 de ani, a anunţat într-un comunicat compania Gibson Guitars. Respectiva companie este şi producătorul chitărilor care poartă numele vedetei rock.
Les Paul "a murit astăzi în urma unor complicaţii ale unei pneumonii severe" la spitalul din White Plains, în statul New York /nord-estul SUA/ "înconjurat de familia sa şi de cei care îl iubeau", a indicat Gibson, citat de AFP. Les Paul a fost "una dintre influenţele majore ale sunetului secolului XX şi este la originea celor mai celebre chitare din lume" care poartă numele său, reaminteşte Gibson, care fabrică modelul "Les Paul". "Astăzi, un număr incalculabil de legende ale muzicii consideră chitara emblematică a lui Paul ca inegalabilă pentru sunet şi pentru performanţa" de care dă dovadă, adaugă comunicatul.
Stilul său, un amestec de jazz, swing şi aere folclorice americane, i-a permis să dea replica pe scenă lui Nat King Cole sau Louis Armstrong, în timp ce el nu avea decât vreo 30 de ani. Les Paul a avut de asemenea privilegiul de a se produce regulat cu Bing Crosby, un "crooner" care cunoaşte ora sa de glorie chiar înaintea Celui de-al Doilea Război Mondial, mulţumită mai ales radioului.
În 1952, firma Gibbson începe să fabrice faimoasa "Les Paul". Contribuţia principală a chitarei este că ea este înzestrată cu un "corp plin" faţă de chitarele electrice ale epocii a căror parte centrală era făcută dintr-o bucată de lemn gol pe dinăuntru. Folosirea chitarei electrice a devenit populară de la jumătatea până la sfârşitul anilor 1940 şi apoi a explodat odată cu naşterea rock-ului la jumătatea anilor 1950.
Cu trecerea anilor, seriile Les Paul au devenit unele dintre chitarele cele mai folosite în industria muzicală. În 2005, casa de licitaţii Christie"s a vândut o chitară Gibson Les Paul pentru 45.600 de dolari.
Citește pe Antena3.ro