Doamnelor, Domnilor (si Domnisoarelor), bine... veti veni sambata 7 iulie la Motanul Galanton pentru o seara de arta plastica, muzica si teatru.
Doamnelor, Domnilor (si Domnisoarelor), bine... veti veni sambata 7 iulie la Motanul Galanton pentru o seara de arta plastica, muzica si teatru.
Margarete de cultura. Evenimentul ce va avea loc sambata asta la Pensiunea Motanul Galanton din Ghermanesti, aduce nota de cultura buchetului de trei margarete cu care elegantul spatiu-gazda se mandreste. Doamna Elena Ceocea si Constantin Slabu, Motanul Cel mai Galanton din citi au fost pina acum si ursulica lui, asa cum ii place sa spuna, ne-o vor oferi pe Maira, un artist ce-a-mblanzit metalul, rupandu-l din soare. Apoi scena va apartine actorului Ovidiu Popa si "Bufonilor regelui Kan", text al carui autor si este, alaturi de Crina Larina Stanila, Dragos Silvestru si regizorului Pompiliu Kostas Radulescu, aflat acum si in postura de actor, in rolul regelui. Pe scurt, "Fabrica de Vorbe". Si nu orice fel de vorbe, ci unele alese, cu har si umor!
Nectarul, hrana zeilor, cit de frumos suna, pe care in marea lor bunatate zeii din Olimp au dat-o oamenilor, va indulci spiritele, in varianta ei moderna, oferita cu generozitate de domnul Giampaolo Manzonetto. In aceasta seara speciala, unde se poate marca primul eveniment cultural la palatul celui mai galanton Motan, ne vom desfata privirea, vom susoti pe la colturi, vom privi admirativ, fiecare dupa marele sau suflet.
De vorba cu zeii. Atita timp cit o bucurie naste un lant de bucurii, e timpul zic eu sa ne amintim un pic de sarbatorile Dionisiace, de bunul Prometeu care a adus lumina si caldura in legendele din Olimp si nu numai, sa calatorim in timp admirind Doamnele de Curte, caci palatul e destul de incapator, sa avem parte de vint si valuri de incintare de la asprul Poseidon, care va promite ca in aceasta seara ii ordona supusului sau vintul sa adie asupra noastra plin de mingiiere. Cine nu-si aduce aminte de Minotaur, de Zeita Artemis sau de tara fermecata a Centaurilor? Sigur gazdelor nu le putem pune aceasta intrebare, doar ele sunt partase la tot ce se va intimpla in aceasta seara aici, asa ca nu-l putem invinui pe motan... Motanul o sa ne toarca in schimb un ghem cu multe suprize placute intr-o curte plina cu oaspeti de vaza! Ce ne va destainui Narcis invaluit de misterioasa lui ploaie, sau lacul plin de nuferi albi ce-si oglindeau frumusetea in ochii lui...nu stim, si zau nu stim nici daca cineva a aflat.
Sub semnul focului. Asa se face ca in acea frumoasa seara artista Maira va invita la acest unic vernisaj, sa admirati - si chiar sa cumparati! - lucrari ce insumeaza, ca valoare pe piata lucrarilor de arta, peste 5 milioane de euro.
Nascuta in Ceatatea Brasovului in anno dominii 1972, in cea de-a 18-a zi din luna a lui cuptor, Maira avea sa astepte 33 de primaveri pina la debutul sau in arta. Si cum anul 2005 i-a adus prima bucurie pe plan sufletesc, ea a avut curajul sa se priveasca in prima sa creatie si expozitie a "Oglinzilor Magice" colectia Egiptului Antic. Insusi presedintele Mubarah, a invitat-o la Bienala de la Cairo, festival de arta aflat pe locul 3 in lume ca importanta, si iata ca artista a avut curajul sa patrunda in acea lume mistica si prin lucrarile ei. Dincolo de suportul de plasa artista va invita privitorul la o proprie interpretare. Stilul prezentat in conceptia lucrarilor sale este o premiera absoluta. In 2006 cind a scos la iveala colectia "Dacica", tematica expozitiei s-a axat pe redescoperirea unor chipuri uitate ale istoriei nationale. De fapt parca ascultam o poveste spusa la gura cuptorului de topit metal. "Lucrez cu metal, dar inainte vreu sa simt soarele din launtrul lui", spune ea.
Si-afost sa fie arta. Sfoara, piele, pietre pretioase... Combinatii aproape absurde, parca de nimeni vreodata gandite pina astazi. E ca si cum aduni laolalta toate calitatile ce fac ca un om sa fie intreg. Ce a iesit, e un nou gen de arta plastica pe care criticii nici n-au stiut cum sa-l numeasca. Si-atunci cineva i-a zis Brili-Art! Iar daca n-ati vazut Brili-Art-ul Mairei, in expozitiile din Cluj, Brasov, Bucuresti sau Cairo, poate dati o fuga pana in Anglia, la Parlament. Sa-i dati binete Pasarii Kalandrinon. Sau, mai aproape, la Institutul Roman al Revolutiei, caruia artista i-a donat, la inaugurare, un Mit subiectiv. Conform traditiei, politicienii prezenti nu au inteles nimic. Dar au aplaudat si-au multumit la scena deschisa.
Asta inseamna sa ai o mina de femeie "pedepsita" Divin sa caute frumosul din toate cele... Asa a spus si cind regii Daci si-au aratat infatisarea. âInainte de toate insa este o lume fascinanta, pe care am vrut s-o infatisez in pietre pretioase". Iar metalul a devenit in mina artistei, ceea ce pentru un pictor reprezintă culoarea.
Iar la final, cortina nu se va cobori, ci se va ridica, odata cu "Bufonii regelui Kan". Auditie, vizionare si, de ce nu, sedere placuta la Motan!