x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Newsweek : China poate scoate SUA din criza economică

Newsweek : China poate scoate SUA din criza economică

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Noi 2008   •   00:00

Washington-ul trebuie să depună eforturi pentru a depăşi actuala recesiune, pentru a se evita o depresiune economică de amploare. Economiştii americani sunt de părere că în prezent este nevoie de stimulente fiscale masive, iar deficitele nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Totuşi, pentru acoperirea acestor deficite - cuprinse între 1.000 şi 1.500 de miliarde de dolari, respectiv între 7% şi 11% din Produsul Intern Brut (PIB) - America trebuie să găsească pe cineva care să-i “cumpere” datoriile, iar singura ţară ce dispune în prezent de lichidităţile necesare pentru a face acest lucru este China - notează luni publicaţia Newsweek.



“Lumea a aşteptat cu nerăbdare o declaraţie de la echipa lui Barack Obama, preşedintele ales în scrutinul din 4 noiembrie, în legătură cu oamenii care vor face parte din următoarea administraţie de la Washington - noii secretar de stat, secretar al trezoreriei şi procuror general. Totuşi, unul dintre posturile cele mai importante ale administraţiei Obama nu va fi ocupat timp de mai multe luni şi este probabil - funcţia de ambasador al Statelor Unite în China”, scrie editorialistul Fareed Zakaria, citat de Agerpres. În opinia acestuia, China devine cheia prin care America poate depăşi o criză economică din ce în ce mai gravă. Ambasadorul SUA la Beijing (ei bine, aceasta este o metaforă pentru toţi acei oficiali care vor gestiona această relaţie) vor trebui să se asigure că R.P. Chineză îşi aliniază interesele cu ale Americii, în caz contrar lucrurile putând să arate “foarte, foarte urât. În septembrie, Beijing-ul a devenit cel mai mare creditor extern al Americii, depăşind Japonia, care nu mai cumpără în cantităţi mari obligaţiuni americane. În realitate, prin faptul că deţine 10% din datoria publică a SUA, guvernul chinez a devenit în mod virtual cel mai mare creditor al Washington-ului, fie el intern sau externe. Este bancherul Americii”.

Dar vor continua chinezii să joace acest rol? Ei au mijloacele de a o face. Rezervele valutare ale Chinei se ridică la aproape 2.000 de miliarde de dolari (comparativ cu “fragilele” 73 de miliarde de dolari ale SUA). Însă guvernul chinez este îngrijorat că ritmul economiei Chinei încetineşte rapid, în condiţiile în care americanii şi europenii nu mai cumpără produsele chineze ca până acum, din cauza crizei economice globale. Beijing-ul speră însă ca economia chineză să crească măcar măcar cu 6-7% pe an, în condiţiile în care anul trecut ritmul de creştere economică a Chinei a atins 12%. “Oamenii spun adesea că America şi China depind în mod egal una de cealaltă, dar acest lucru nu mai este adevărat. China are două variante pentru a-şi menţine ritmul de creştere economică. O modalitate este de a finanţa consumatorul american. Cealaltă cale este de a-şi finanţa cetăţenii proprii, care au capacitatea de a consuma în cantităţi suficient de mari pentru a stimula creşterea economică a Chinei. Ei au opţiuni, în timp ce noi nu. Nu există cu adevărat altă ţară (în afara Chinei) care ar putea finanţa deficitul american”, conchide profesorul american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001.

×
Subiecte în articol: lumea