x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O nouă criză a gazului? Ucraina nu are cu ce plăti gazul rusesc!

O nouă criză a gazului? Ucraina nu are cu ce plăti gazul rusesc!

20 Feb 2009   •   00:00

Ucraina atenţionează că s-ar putea confrunta cu probleme în achitarea gazului rusesc: consumatorii nu-şi plătesc facturile şi "Naftogaz Ukrainî" ar putea rămâne fără bani. Experţii afirmă că, pentru a-şi achita datoriile, Ucraina va fi nevoită să ceară un credit Rusiei, însă o parte a acordului de credit va presupune accesul "Gazprom" la reţeaua ucraineană de transport a gazului, notează cotidianul Gazeta, citat de Agerpres.



"Naftogaz" anunţă "o îndatorare catastrofală la plata facturilor pentru căldură": în linii mari, consumatorii datorează companiei circa 570 de milioane de dolari, iar aceste datorii continuă să crească. Ucraina a pregătit deja pentru Rusia "propuneri oficiale referitor la începerea unui dialog în vederea atragerii de resurse financiare", iar premierul ucrainean Iulia Timoşenko a declarat că partea rusă este dispusă să ofere Ucrainei un credit în valoare de 5 miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetar. De altfel, deocamdată nu a fost încheiat niciun acord oficial în acest sens. Cel mai mare datornic este "Kievenergo", principala companie de electricitate şi termoficare din capitala Ucrainei, care datorează de la începutul anului trecut în jur de 145 de miliarde de dolari. Totuşi, "Kievenergo" a elaborat şi a transmis pentru aprobare guvernului un plan financiar echilibrat, în care sunt prevăzute mijloace necesare pentru achiziţionarea de gaz. După cum subliniază Gazeta, aceste mijloace ar urma să fie obţinute chiar de la Rusia.

Într-adevăr, notează cotidianul moscovit, situaţia din Ucraina este foarte dificilă: devalorizarea puternică a valutei naţionale şi reducerea exportului au dus economia ţării la declin. Într-o situaţie la fel de dramatică s-au pomenit şi cetăţenii simpli ai Ucrainei (mai ales bugetarii), dintre care mulţi pur şi simplu nu pot să-şi achite facturile la căldură, din cauza întârzierilor salariale. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, care din noiembrie a deschis peste 260 de dosare penale pentru neachitarea datoriilor, doar în regiunea estică a ţării, în special în Harkov, datoriile au ajuns la 75%. În acelaşi timp, statul ucrainean datorează salariaţilor circa 155 de milioane de dolari.

Însă, chiar dacă este să se ţină cont de situaţia economică gravă a ţării, acţiunile "Naftogaz" sunt oricum destul de ciudate, consideră Gazeta. Astfel, compania a început să oprească livrarea de gaz către centralele termice din mai multe oraşe ucrainene, iar locuitorii au rămas fără căldură. De exemplu, căldura a fost oprită în oraşe precum Doneţk, Dnepropetrovsk şi Harkov, iar administraţiile oraşului au dat în judecată "Naftogaz", deoarece conform legii este interzisă oprirea căldurii pe timp de iarnă. În acelaşi timp, principalul datornic - "Kievenergo" - nu este penalizat.

Nu este exclus ca, atenţionând în legătură cu potenţiale probleme privind achitarea facturilor, "Naftogaz" să-şi pregătească din timp terenul pentru noi întârzieri în ceea ce priveşte onorarea obligaţiilor faţă de Gazprom, după sistemul "v-am prevenit".

În opinia analistului rus Aleksandr Şatilov, "situaţia din Ucraina este, într-adevăr, una catastrofală, iar politicienii ucraineni ar putea exploata fiecare în felul său acest moment". De exemplu, pentru a garanta obţinerea unui credit din partea Rusiei, premierul Iulia Timoşenko este capabilă să facă ceea ce i se impută de multă vreme de către preşedintele Viktor Iuşcenko: să ofere Rusiei accesul la reţeaua naţională de distribuţie a gazului.

Cu toate acestea, expertul atenţionează că politicienii ucraineni "s-au recomandat demult ca nişte oameni capabili să ia o decizie, pentru ca apoi să o revoce". "Timoşenko i-ar putea promite Rusiei accesul la reţeaua de distribuţie a gazului, pentru ca apoi, obţinând sprijin financiar şi devenind preşedinte al Ucrainei, să se răzgândească. Kremlinul ar trebui să ceară garanţii ferme", afirmă Şatilov, citat în final de Gazeta.

×
Subiecte în articol: lumea