x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Obezitatea, o boală socială

Obezitatea, o boală socială

26 Iul 2007   •   00:00
Obezitatea, o boală socială

Studii recente relevă un fapt neobişnuit. Intre membrii unui grup legat prin relaţii familiale sau de prietenie, obezitatea devine, prin puterea exemplului, "contagioasă".

STUDIU CU... GREUTATE. Boala secolului 20, devine starea de fapt a secolului 21. Un miliard şi jumătate dintre semenii noştrii sunt supraponderali, iar alte 4 milioane, obezi. Este anunţul făcut de grupul de cercetare, nutriţionişti, sociologi şi psihologi americani - o naţiune ce se confruntă din plin cu acest flagel, două treimi fiind supraponderali sau obezi -, dar nu din raţiuni care pină acum ni se păreau de la sine inţelese, cum este cel al existenţei sedentare hrănite cu fast-food sau al bagajului genetic, pe principiul, dacă părinţii tăi sunt obezi, există şanse considerabile ca şi tu să devii, căndva pe parcursul vieţii. Legăturile sociale se pare că joacă un rol mult mai important. "Am studiat cazuri de prieteni care se află la distanţe de mii de kilometri unul de altul. Rezultatul a fost uimitor. Impactul reciproc al fluctuaţiei de greutate este asemănător cu cel din cadrul familiei", a declarat James Fowler, profesor la Universitatea din California şi co-autor al studiului finanţat de National Institute on Aging.

12.067 DE SUBIECŢI. Cifrele, publicate recent de New England Journal of Medicine, sunt de necontestat. Şansa cuiva de a deveni obez atunci cănd un prieten suferaă de probleme de greutate cresc cu 57%, in comparaţie cu raportul dintre membrii aceleiaşi familii, sau a celui dintre soţi, care relevă un procent de nici 37%.

"Răspunsul la aceste rezultate uimitoare stă nu in funcţiuni fiziologic-organice, ci mai degrabă in cele ale psihicului uman. Pur şi simplu, o persoană care are prieteni obezi nu mai are o privire obiectiva asupra a ceea ce inseamnă o grautate normală şi e predispusă astfel să piardă controlul asupra propriei sale greutăţi", a adăugat cercetătorul,subliniind că nu e cazul ca din atăta lucru să se strice o prietenie, ci mai degrabă să se adopte un mod de viaţă care să reducă riscul deobezitate."Există numeroase studii care arată că o persoană este cu atăt mai sănătoasă cu căt are mai mulţi prieteni, aşa că ultimul lucru pe care l-ar dori cineva este să-şi pericliteze dintr-o teamă relaţiile sociale".

OMUL, UN ANIMAL SOCIAL. Recentul studiu este, prin modul de abordate a problemei obezităţii, o noutate in domeniu, cercetările efectuate pănă in prezent rezumăndu-se, mai ales odată cu descifrarea genomului uman, la a izola genele responsabile cu predispoziţia unora dintre noi către ingrăşare. Tratamentele s-au axat şi ele pe individ, prin recomandarea unui regim alimentar şi de viaţă echilibrat. Astfel, noile descoperiri au relevat nu numai o mare dependenţă inter-individuală, dar şi o responsabilitate pe măsură, elaborăndu-se acum tratamente noi, de grup. "Omul este un animal social. Fie că-şi dă seama sau nu, fiecare dintre noi este indisolubil legat deceilalţi. Şi pentru că indivizii sunt interconectaţi, este logic să presupunem bazaţi pe studiul nostru, că şi săntatea lor este interconectată", a argumentat dr. Nicholas Christakis, sociolog la Universitatea Harvard şi coordonator al cercetării, adăugănd că rezultatul este in concordanţă cu ceea ce se specula deja in sociologie, şi anume faptul că oamenii tind să se sprijine unii pe alţii pe parcursul vieţii in a căntări ceea ce este acceptabil sau nu din punct de vedere social. "In ceea cepriveşte greutatea corporală se petrece acelaşi lucru. Dacă trăieşti intr-un mediu in care majoritatea persoanelor sunt obeze, faptul că tu eşti doar supraponderal, te face să te simţi de-a-dreptul slab. Totul, mai ales in relaţiile sociale, se ia prin comparaţie!", a subliniat pe această temă şi dr. David Katy, director al Universităţii Yale.

×
Subiecte în articol: magazin