O sculptură de Constantin Brâncuşi, una dintre cele mai importante piese din colecţia Yves Saint Laurent - Pierre Bergé, a fost vândută pentru suma de 29 de milioane de euro, la o licitaţie care a avut loc ieri seară, la Paris.
Potrivit AFP, citată de Mediafax, în cadrul acestei licitaţii, intens mediatizată, care va dura trei zile, mai multe opere au bătut recorduri mondiale. Astfel, o sculptură a celebrului artist român Constantin Brâncuşi, "Madame L.R", a fost vândută pentru 29,1 milioane de euro (taxe incluse), o operă a lui Marcel Duchamp, un flacon de parfum în cutia lui de carton (Belle haleine - Eau de voilette) a fost adjudecată pentru suma de 8,9 milioane de euro (taxe incluse). Sculptura lui Brâncuşi (1876 - 1957) a fost realizată între anii 1914 şi 1917 şi a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro. Recordul precedent pentru o operă de Brâncuşi a fost stabilit în 2005 - 27,456 milioane de dolari.
Totodată, un tablou de Matisse, "Les coucous, tapis bleu et rose", a stabilit un nou record mondial, fiind adjudecat pentru 35,9 milioane de dolari. De asemenea, alte recorduri au fost stabilite pentru Piet Mondrian, cu tabloul "Composition avec bleu, rouge, jaune et noir" adjudecat pentru 21,5 milioane de euro, James Ensor ("Le désespoir de Pierrot") - pentru 5 milioane de euro, şi Paul Klee ("Gartenfigur") - pentru 3,9 milioane de euro. În schimb, un tablou din perioada cubistă a lui Picasso, pictat în 1914, intitulat "Instruments de musique sur un guéridon", prezentat iniţial despre piesa de rezistenţă a acestei colecţii - formată din 730 de obiecte -, a rămas fără cumpărător, deoarece cea mai bună ofertă a fost de 21 de milioane de euro şi era inferioară preţului minim stabilit. Statul francez a achiziţionat trei opere: centrul Pompidou a cumpărat, pentru suma record de 9,8 milioane de euro tabloul "Il Ritornante", de Giorgio de Chirico, muzeul d'Orsay a achiziţionat tabloul "Les Lilas", de Edouard Vuillard, pentru 320.000 de euro, şi un alt James Ensor, intitulat "Au conservatoire", pentru 480.000 de euro.
Această licitaţie a fost intens mediatizată şi a generat câteva controverse serioase. China a reacţionat dur la declaraţia lui Pierre Bergé, fostul partener de viaţă şi de afaceri al creatorului Yves Saint Laurent, care a declarat că este dispus să retrocedeze Chinei două sculpturi din bronz, incluse în colecţie, dacă drepturile omului vor fi respectate în această ţară şi dacă Dalai Lama va putea să se întoarcă în Tibet. "Să practici un şantaj politic înseamnă să continui politica bazată pe forţă, iar aceasta va fi repudiată de istorie", a declarat Jiang Kun, membru al Conferinţei consultative politice a poporului chinez şi vicepreşedinte al Asociaţiei chineze a artelor folclorice, care citează o declaraţie publicată de cotidianele Nouvelles de Pékin şi Le Journal de la Jeunesse de Pékin. Le Journal de la Jeunesse de Pékin a citat, totodată, reacţia dură a preşedintelui unei asociaţii culturale din Hong Kong, Wang Quitong. "Acum 150 de ani, au incendiat şi au furat. Iar acum, 150 de mai târziu, ei practică şantajul. Comportamentul lui Pierre Bergé corespunde perfect logicii unui gangster", a declarat Wang Quitong. Luni, justiţia franceză a respins cererea de suspendare a vânzării celor două sculpturi de bronz, reprezentând un cap de şobolan şi un altul de iepure, ce provin din Palatul de vară din Beijing (1860). Cele două opere de artă vor fi scoase la licitaţie miercuri. Seria de obiecte de artă, adunate timp de 50 de ani de Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, a devenit, încă din prima zi de licitaţii, cea mai de succes colecţie privată din lume, cu şapte recorduri înregistrate de artişti moderni.
La licitaţie, organizată la Grand Palais de pe bulevardul Champs Elysée, Paris, s-au vândut în prima zi obiecte de artă în valoare de 206 milioane de euro, depăşind astfel vechiul record deţinut de colecţiei Victor şi Sally Ganz (163 de milioane de euro, în 1997). Pierre Bergé, fostul partener al creatorului de modă Yves Saint Laurent, decedat pe 1 iunie 2008, a declarat recent că "se desparte fără regret şi fără nostalgie" de aceste piese de colecţie, anunţând, totodată, că fondurile obţinute vor fi donate Fundaţiei Bergé-Saint Laurent, fiind direcţionate spre cercetările medicale, în special împotriva maladiei SIDA. Această vânzare excepţională a atras atenţia lumii întregi şi a publicului din Paris. Aproximativ 30.000 de persoane au stat la cozi peste patru ore pentru a putea admira această colecţie. Licitaţia va continua marţi, cu tablourile pictorilor antici, ai secolului al XIX-lea şi cu operele de artă decorativă, şi miercuri, cu obiectele de artă asiatică.
Citește pe Antena3.ro