Un scenariu apocaliptic este prezentat în prima ediţie din 2009 a săptămânalului britanic The Sunday Times Magazine.
Un scenariu în care personajele principale nu sunt oameni, ci păsări (cândva) marine, de talie medie, cu aripi lungi, cu penaj alburiu şi cu picioare palmiforme, a căror principală hrană constă în peşte. Un fel de producţie Hitchcock transpusă în realitate – oraşele cu pescăruşi.
Această realitate ar putea căpăta dimensiuni îngrijorătoare şi în România (Deşi se află la circa 300 de kilometri de zona maritimă, Bucureştiul este vizitat deja de pescăruşi – păsările fură de pe pervazele geamurilor şi nu se lasă bătute atunci când întâmpină vreo piedică în a-şi procura hrană. Şi alte oraşe din România se află în această situaţie. În Sibiu, de exemplu, presa locală scria în aprilie anul trecut că, pentru al patrulea an consecutiv, pescăruşii erau văzuţi zilnic în centrul urbei. La aproximativ 600 de kilometri distanţă de litoralul Mării Negre).
URBEA VIITORULUI?
Potrivit unor estimări, până în 2014 un nou flagel ar putea ameninţa nu doar Europa, ci întreaga lume: pescăruşii. Statisticile arată că în următorii cinci ani numărul acestor păsări ar putea ajunge la şase milioane în Marea Britanie. Şase milioane de pescăruşi vorace şi agresivi care îşi vor construi cuiburi pe acoperişurile caselor şi vor transforma centrele oraşelor în citadele avicole. Şase milioane, care vor instaura isteria printre oameni şi vor devora tot ce le pică între gheare pentru a-şi potoli foamea.
"Sunt suficiente 50 de perechi de pescăruşi pentru a creşte consistent numărul exponaţilor dintr-un habitat", scrie revista britanică, precizând că preconizări optimiste nu pot fi enunţate de vreme ce în urmă cu cinci ani cel mai mic număr de perechi de pescăruşi identificaţi într-un oraş de coastă era de 87 (la Swindon), iar cel mai mare – 3.103 de perechi (la Cardiff). Pentru zonele urbane aflate în interiorul Marii Britanii, la zeci şi chiat sute de kilometri depărtare de coastă, fenomenul este o ciudăţenie. Cuibărirea în zonele urbane a pescăruşilor reprezintă o noutate pentru multă lume, scrie Sunday Times.
Nu este însă nou faptul că la fiecare margine de oraş gropile de gunoi capătă proporţii tot mai mari, atrăgând mii de păsări. La câţiva kilometri de Bristol, lângă un drum mocirlos, un spaţiu generos "adăposteşte" resturi menajere şi alte tipuri de deşeuri, scrie revista sus-amintită. Printre şi deasupra gunoaielor "o perdea" de aripi se agită. Sunt aproximativ 3.000 de pescăruşi adunaţi aici să-şi procure hrană, spune Peter Rock, un atent observator al fenomenului ce se manifestă în tot mai multe regiuni urbane din Marea Britanie.
Păsările pot părea inofensive, dar faptul că ele se hrănesc din gunoi ar trebui să le dea de gândit chiar şi ignoranţilor. Transmiterea unor boli devastatoare – ca infecţiile cu salmonella, E.coli, listeria, campilobacterii, criptosporidium şi iersinia–, dar şi infestarea animalelor domestice sunt cât se poate de probabile. Aceste păsări şi-au dovedit deja abilitatea de a ucide oameni şi animale – presa britanică a raportat anii trecuţi mai multe astfel de cazuri..
Citește pe Antena3.ro