x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sunday Times: Pescăruşii invadează oraşele britanice

Sunday Times: Pescăruşii invadează oraşele britanice

de Anca Aldea    |    12 Ian 2009   •   00:00
Sunday Times: Pescăruşii invadează oraşele britanice

Un scenariu apocaliptic este prezentat în prima ediţie din 2009 a săptămânalului britanic The Sunday Times Magazine.



Un scenariu în care personajele principale nu sunt oameni, ci păsări (cândva) marine, de talie medie, cu aripi lungi, cu penaj alburiu şi cu picioare palmiforme, a căror principală hrană constă în peşte. Un fel de producţie Hitchcock transpusă în realitate – oraşele cu pescăruşi.

Această realitate ar putea căpăta di­men­siuni îngrijorătoare şi în România (Deşi se află la circa 300 de kilometri de zona maritimă, Bucureştiul este vizitat deja de pescăruşi – păsările fură de pe pervazele geamurilor şi nu se lasă bătute atunci când întâmpină vreo piedică în a-şi procura hrană. Şi alte oraşe din Ro­mâ­nia se află în această situaţie. În Sibiu, de exemplu, presa locală scria în aprilie anul trecut că, pentru al patrulea an consecutiv, pescăruşii erau văzuţi zilnic în centrul urbei. La aproximativ 600 de ki­lometri distanţă de litoralul Mării Negre).

URBEA VIITORULUI?
Potrivit unor estimări, până în 2014 un nou flagel ar putea ameninţa nu doar Eu­ropa, ci întreaga lume: pescăruşii. Statisticile arată că în următorii cinci ani nu­mărul acestor păsări ar putea ajunge la şase milioane în Marea Britanie. Şase mi­lioane de pescăruşi vorace şi agresivi care îşi vor construi cuiburi pe acoperişurile caselor şi vor transforma centrele oraşe­lor în citadele avicole. Şase milioane, care vor instaura isteria printre oameni şi vor devora tot ce le pică între gheare pentru a-şi potoli foamea.  

"Sunt suficiente 50 de perechi de pes­căruşi pentru a creşte consistent nu­mă­rul exponaţilor dintr-un habitat", scrie revista britanică, precizând că preconi­zări optimiste nu pot fi enunţate de vre­me ce în urmă cu cinci ani cel mai mic nu­măr de perechi de pescăruşi identificaţi într-un oraş de coastă era de 87 (la Swindon), iar cel mai mare – 3.103 de pe­rechi (la Cardiff). Pentru zonele urbane aflate în interiorul Marii Britanii, la zeci şi chiat sute de kilometri depărtare de coastă, fenomenul este o ciudăţenie. Cui­bărirea în zonele urbane a pescăru­şilor reprezintă o noutate pentru multă lume, scrie Sunday Times.

Nu este însă nou faptul că la fiecare margine de oraş gropile de gunoi capătă proporţii tot mai mari, atrăgând mii de păsări. La câţiva kilometri de Bristol, lângă un drum mocirlos, un spaţiu ge­­neros "adăposteşte" resturi menajere şi alte tipuri de deşeuri, scrie revista sus-amintită. Printre şi deasupra gunoaielor "o perdea" de aripi se agită. Sunt aproximativ 3.000 de pescăruşi adunaţi aici să-şi procure hrană, spune Peter Rock, un atent observator al feno­menului ce se manifestă în tot mai multe regiuni urbane din Marea Britanie.

Păsările pot părea inofensive, dar faptul că ele se hrănesc din gunoi ar trebui să le dea de gândit chiar şi ignoranţilor. Transmiterea unor boli devastatoare – ca infecţiile cu salmonella, E.coli, listeria, campilobacterii, criptosporidium şi ier­sinia–, dar şi infestarea animalelor do­mes­­tice sunt cât se poate de probabile. Aceste păsări şi-au dovedit deja abilitatea de a ucide oameni şi animale – presa britanică a raportat anii trecuţi mai multe astfel de cazuri..

×
Subiecte în articol: magazin