x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania

Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania

20 Mai 2009   •   00:00
Veriga lipsă dintre primate şi om, descoperită în Germania
Sursa foto: /Reuters

Fosilele extrem de bine conservate ale unei primate care a trăit în urmă cu 47 de milioane de ani au fost descoperite în Germania, determinându-i pe paleontologi să afirme că ar putea fi o rudă apropiată a strămoşului comun dintre primate şi oameni, informează Reuters, citată de Mediafax.



Acesta este cel mai bine conservat schelet al unei primate preistorice, deoarece singura parte care lipseşte este o bucată din picior mai jos de genunchi, iar oamenii de ştiinţă susţin că aceste fosile îi vor ajuta să afle mai multe informaţii despre primele stadii de evoluţie a primatelor.

Jorn Hurum, paleontologul norvegian care a coordonat echipa de cercetători ce au analizat aceste fosile în ultimii doi ani, a declarat că scheletul seamănă cu acela al unui strămoş timpuriu al omului, dar nu pare să fie un strămoş direct.

"Nu avem de-a face aici cu stră-stră-stră-bunica noastră, ci mai degrabă cu o stră-stră-stră-mătuşă", a declarat Jens Franzen de la Senckenberg Research Institute din Frankfurt, după ce această fosilă a fost expusă la New York, la American Museum of Natural History.

Primata, care avea o lungime de aproximativ 60 de centimetri de la nas până în vârful cozii, era o femelă care a murit înainte de a naşte pentru prima oară. Cercetătorii au denumit-o Darwinius masillae, în onoarea lui Charles Darwin, părintele teoriei evoluţioniste, însă au poreclit-o Ida.

Fosila a fost descoperită de un colecţionar amator în 1983 într-o carieră din regiunea germană Messel. Ida a fost păstrată într-o colecţie privată până în 2006, când i-a fost propusă spre vânzare lui Jorn Hurum şi Universităţii din Oslo.

Scheletul Idei prezintă caracteristici comune cu specia umană datorită osului gleznei şi a călcâiului care are aceeaşi formă. Degetul ei cel mare era opozabil, iar Ida avea unghii, nu gheare, ceea ce confirmă faptul că a fost o primată.

Cercetătorii au putut să facă şi o analiză chimică a conţinutului stomacului ei, aflând cu această ocazie că ea a mâncat seminţe şi frunze.

×
Subiecte în articol: lumea