Israelienilor le e greu să facă diferenţa intre politică şi natura inconjurătoare. O campanie naţională de selectare a unui simbol al statului evreu a stărnit o serie de controverse la Ierusalim.
Israelienilor le e greu să facă diferenţa intre politică şi natura inconjurătoare. O campanie naţională de selectare a unui simbol al statului evreu a stărnit o serie de controverse la Ierusalim.
In Israel a fost lansată o dezbatere legată de alegerea unei păsări ca simbol naţional. Timp de şase luni, toate organismele implicate in această dezbatere trebuie să aleagă un exemplar dintre cele zece propuse - bufniţa, şoimul roşu, fluierarul, vulturul pleşuv, cinteza, pescăruşul, pupăza, privighetoarea, pasărea căntătoare şi o specie din famiÂlia Nectariniidae. Doar una poate fi salvată şi declarată simbol naţional. Una singură dintre cele zece specii aflate pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climatice.
VOTURI. Pentru a-şi atinge scopul, Societatea pentru Protecţia Naturii din Israel (SPNI) a dat frău liber inscrierii voturilor pe website-ul său. Oricine este interesat să participe la acest proiect ambiţios este invitat să o facă fie prin vot online, fie prin telefon.
Â
DISPUTE. Mult-aşteptata decizie este greu de luat in măsura in care israelienii intră in tot felul de dispute, multe dintre ele cu iz politic, informează AFP. Pentru că pasărea-simbol trebuie să definească personalitatea fiecărui israelian in parte, există, din capul locului, o serie de nemulţumiţi, pentru că fiecare specie de inaripate are conotaţii nu doar in viaţa de zi cu zi, căt in tumultoasa viaţă politică a Israelului. Unii sunt nemulţumiţi, pentru că pe lista celor zece păsări nu se află şi porumbelul, "care are greutate culturală pentru statul evreu", după cum apreciază Amir Balaban, un expert in domeniu de la Ierusalim.
- Anca Aldea
Recorduri in Arctic
Oceanul Arctic a inregistrat anul acesta recorduri pe toată linia, au anunţat, intr-un bilanţ, oamenii de ştiinţă. In vara lui 2007, Oceanul Arctic a cunoscut cele mai mari recorduri in materie de topire a gheţii, iar temperaturile inregistrate nu au precedent in istoria omenirii, se mai arată in document. La o recentă reuniune a experţilor americani in geofizică s-a constatat că fenomele de anul acesta au fost intr-adevăr uimitoare, nemaiintălnite. Oamenii de ştiinţă au studiat necontenit aceste fenomene care au afectat nu numai suprafaţa Oceanului Arctic, dar şi speciile de plante şi animale aflate in adăncuri.
2007, un an plin de semne rele?
Anul 2007 a fost marcat de o serie de accidente şi dezastre naturale. Peste 3.200 de oameni au murit şi 25 de milioane au rămas fără adăpost din cauza celor mai grave inundaţii care s-au abătut asupra Asiei de sud in perioada iunie-septembrie. Valul de căldură din Europa a făcut sute de victime. Cel puţin 67 de oameni au murit şi peste 800 de locuinţe au fost distruse de un incendiu in sudul Peloponezului, intre 24 august şi 3 septembrie. Incendiul a distrus peste 200.000 de hectare de pădure şi teren agricol. Uraganul Dean a lovit Mexicul in august, ucigănd 30 de persoane, după ce a produs numeroase pagube in Caraibe.