Furtunile geomagnetice de nivel G4, precum cea observată, pot provoca perturbări ale sateliților, rețelelor electrice și sistemelor de comunicații radio, însă impactul asupra sistemelor terestre a fost minim, a precizat NOAA. „Efectele potențiale includ degradarea comunicațiilor de înaltă frecvență la latitudini înalte și creșterea rezistenței la sateliți pe orbita joasă a Pământului”, a menționat agenția într-un comunicat. De asemenea, NOAA a raportat că o furtună moderată de clasă G2 ar putea continua până miercuri.
O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată Asociaţia Energia Inteligentă.
„Oamenii s-au minunat de faptul că Aurora Boreală s-a putut vedea din locuri neobişnuite. În fapt, este vorba de o furtună geomagnetică sau solară care, dincolo de frumuseţea incontestabilă, poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică. Furtuna solară are loc atunci când activitatea solară interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului (CME). Fenomenul este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. În condiţii optime, aşa numitul nor poate atinge câmpul magnetic al Pământului în numai câteva ore. În urma impactului dintre vântul solar şi câmpul magnetic terestru, apare Aurora, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, iar în zonele polare, aurora polară”, explică AEI într-un comunicat.
Cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 151 de ani a fost înregistrată la data de 28 august 1859, cunoscută sub numele de „Carrington Event”, după numele astronomului Richard Carrington care a urmărit fenomenul. Furtuna a afectat reţelele telegrafice din întreaga lume.
Potrivit articolelor de la acea vreme, citate de AEI, aurora boreală era atât de puternică încât oamenii puteau citi la lumina ei.
A doua mare furtună geomagnetică a avut loc la 23 iulie 2012, însă aceasta a ratat Terra.
Furtunile geomagnetice apar atunci când plasma solară interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, trimițând particule solare încărcate către polii nord și sud, generând astfel aurore spectaculoase. Activitatea solară intensă din această perioadă coincide cu vârful ciclului solar de 11 ani, cunoscut ca maximul solar, care ar putea să fi început deja, deși era prognozat pentru 2025.