Fragilitatea accentuată a gadget-urilor are probabil farmecul ei, dar sunt şi situaţii în care ai nevoie de dispozitive rezistente la şocuri şi la contactul cu apa.
E plină piaţa de gadget-uri firave, strălucitoare, cocoloşite de grija designerilor. Nici laptopul, nici telefonul mobil, nici măcar aparatul foto nu pot fi utilizate fără să te gândeşti excesiv (şi) la sensibilitatea carcasei.
Totuşi, mai există şi domenii în care mediul de lucru nu e tocmai favorabil acestor delicate produse IT & C. Medii în care există praf, umezeală, iar riscul şocurilor fizice este destul de mare.
Astfel că unii producători s-au gândit să scoată pe piaţă şi dispozitive rezistente, învelite în straturi protectoare.
TELEFONUL DUR
Coreenii de la Samsung au prezentat recent telefonul mobil Xplorer (B2100). Fabricat din uretan, un material rezistent, terminalul este special construit să reziste la şocuri, lovituri, zgârieturi, praf şi umezeală: poate rezista la o adâncime de până la 1 m sub apă timp de 30 de minute. Terminalul funcţionează în reţea GSM, are un ecran de 1,77 inci, memorie internă de 7 MB şi slot de card, conectivitate EDGE. Este echipat şi cu o cameră foto de 1,3 inci, iar timpul de vorbire este de până la 9 ore. Va fi disponibil în România din a doua jumătate a lunii aprilie la un preţ aproximativ de 500 de lei.
PENTRU FITNESS ŞI ÎNOT
Tot pentru mişcare în aer liber este şi ceasul subacvatic Garmin FR60. Dar pentru că este conceput special pentru fitness, senzorul de picior îi permite să monitorizeze viteza, distanţa, caloriile consumate, paşii şi cadenţa. De asemenea, poate înregistra informaţii detaliate despre sesiuni de antrenament care pot dura până la 15 ore şi 100 de tururi de pistă. Ceasul afişează şi caloriile arse, ritmul cardiac, iar o dată ce ai terminat sesiunea de antrenament poţi transfera datele wireless pe un computer.
Funcţiile wireless sunt activate de tehnologia de reţea ANT+. Versiunea FR60 pentru bărbaţi cântăreşte 44 grame, cel pentru femei are o greutate de 41 grame, iar ambele deţin o baterie reîncărcabilă cu o viaţă de un an.
LAPTOPUL "BLINDAT"
Fireşte, nici un text despre gadget-uri nu ar fi complet dacă nu s-ar pomeni şi familia Toughbook de la Panasonic. Modele care pot rezista la presiuni de până la 100 kg fără ca ecranul LCD să se deterioreze, în timp ce hard-discul este protejat la vibraţii şi şocuri printr-un burete special proiectat. Un sistem special de drenaj face ca laptopurile să fie protejate împotriva infiltrării apei.
Toughbook
Ultimele modele de laptopuri Toughbook lansate de Panasonic în România sunt30 şi 19 (convertibil în TabletPC). Acestea rezistă la căderi de la aproape un metru de sol, dar şi la infiltrări cu apă, beneficiind de o autonomie de până la 10 ore. Sunt echipate cu tehnologia Intel Centrino 2 cu vPro şi, opţional, pot fi livrate cu medii de stocare SSD.
Au platformă GPS, iar ecranele au diagonale de 13,3, respectiv 10,4 inci, LCD-urile fiind tratate antireflexie.
Citește pe Antena3.ro