Martin Cooper (n. 1928) este inginerul care în 1973, împreună cu echipa sa de cercetare de la Motorola a dezvoltat primul prototip de telefon mobil. Cântărea 2 kilograme iar producţia sa a costat aproximativ 1 milion de dolari.
“Durata de viaţă a bateriei era de 20 de minute. Dar nu prea reprezenta o problemă având în vedere că nu-l puteai ţine în mână prea mult timp”, povesteşte Cooper într-un interviu pentru BBC news.
După producerea celularului, cel mai important obstacol l-a reprezentat adaptarea infrastructurii, folosite la acea vreme pentru telefoane de maşină, pentru a suporta apeluri mobile.
“Provocarea era aceea de a dezvolta o reţea având nevoie de un spectru de 3MHz, echivalentul a 5 canale TV pentru a acoperi globul”, arată Cooper.
Deşi visau ca într-o zi toată lumea să ai aibă un mobil, nu şi-au imaginat că în doar 35 de ani peste 50% din populaţia globului să posede un celular. Primele modele au fost direcţionate către doctori şi pentru personalul spitalelor, pentru o mai bună comunicare. La 10 ani de la dezvoltarea primului celular, preţul era de 4000 de dolari, echivalentul a 10.000 de dolari la ora actuală.
Cooper este la curent cu toate modelele de smartphone, dar crede că inginerii l-au transformat într-un “monstru”. Pe viitor vede celularul transformat într-un cip implantat în spatele urechii.
“Manualul de utilizare este acum mai mare şi mai greu decât telefonul. O bună tehnologie este intuitivă, noile modele însă te obligă să devii inginer”, este de părere Cooper.