x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatorii români, faţă cu 3G în benzile 900/1800MHz

Operatorii români, faţă cu 3G în benzile 900/1800MHz

de Alexandru Radescu    |    01 Sep 2009   •   00:00

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a supus consultării proiectul de decizie privind furnizarea de servicii de comunicaţii 3G în benzile de 900/1800 MHz.



În prezent, aceste benzi sunt alocate prin licenţe catre operatorii Orange, Vodafone si Cosmote, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua, specifice sistemelor GSM. Atât Orange cât şi Vodafone deţin licenţe 3G, dar pentru banda 2100Mhz.

Proiectul de decizie prevede menţinerea obligativităţii furnizării serviciilor de comunicatii electronice de generatia a doua, astfel încat utilizatorul final să aibă posibilitatea de alegere a pachetului de servicii de comunicaţii electronice potrivit nevoilor sale de comunicare.

“Acest proiect a mai fost consultat anul trecut, însă am amânat adoptarea sa pentru a ne asigura că textul deciziei ANCOM corespunde Directivei GSM asa cum a fost ea aprobată de Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European. În perioada următoare, vom continua discuţiile şi analizele împreună cu operatorii pe marginea acestui proiect, cu atât mai mult cu cât dreptul de utilizare a acestor benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a treia va putea fi exercitat numai după modificarea prevederilor din licenţele deja acordate”, a declarat Catalin Marinescu, preşedintele ANCOM.


Reacţia operatorilor
Orange:

“Credem că proiectul furnizării serviciilor de comunicatii 3G în benzile de frecvenţă 900 MHz şi 1800 MHz ar putea încuraja creşterea ratei de penetrare a serviciilor de internet mobil in Romania. În perioada următoare vom evalua proiectul şi vom oferi concluziile noastre ANCOM în termenul stabilit”.
 Dorin Odiaţiu, Marketing Director Orange România


Oficiali Vodafone
"Utilizarea benzii GSM 900 MHz si pentru servicii de comunicatii broadband 3G, va permite o mai buna acoperire a serviciilor 3G de voce si date de mare viteza (...)
Transpunerea actelor normative europene pe plan local deschide perspectivele unor noi investitii pentru cresterea acoperii serviciilor de date mobile de mare viteza, cu efecte benefice pentru România în aceasta perioada economica dificila". 

×