x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Prelucrarea datelor cu caracter personal şI protecţia vieţii private

Prelucrarea datelor cu caracter personal şI protecţia vieţii private

07 Mai 2009   •   00:00

Revizuirea directivei din 2002 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în domeniul comunicaţiilor electronice este un alt element al pachetului de telecomunicaţii dezbătut ieri în Parlamentul European.

Noua directivă extinde prelucrarea datelor cu caracter personal si susţine dreptul la viaţă privată, confidenţialitate şi la securitatea tehnologiei informaţiei. În conformitate cu noile norme introduse pentru prima dată în legislaţia UE, directiva prevede că o breşă de securitate, cum ar fi furtul unei liste de clienţi de la un furnizor de servicii Internet, trebuie să fie notificate imediat la autoritatea de reglementare. În acest caz, utilizatorii trebuie să fie alertaţi imediat de încălcarea drepturilor cu caracter personal şi protecţiei vieţii private, în cazul în care gravitatea situatiei face necesar acest lucru.

De asemenea, datele personale ale clientilor pot fi accesate numai de către personalul autorizat să facă acest lucru, si nu pot fi depozitate fără acordul prealabil al persoanei în cauză. Directiva ar trebui de asemenea să consolideze si protecţia împotriva spam-ului. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către furnizorii de servicii ar trebui să nu se facă fără solicitarea acordului utilizatorului. Comunicarea comercială (inclusiv promoţii, premii, cadouri), prin telefon sau prin reţele de calculatoare ar trebui să fie semnata şi identificabilă cu o adresă, care permite utilizatorilor să ceară să nu primească ofertele respective.

Protecţia împotriva viruşilor, cailor troieni sau spyware va fi imbunatatita si ea, aceste programe find deja interzise, indiferent de sistemul de stocare (CD-ROM, flash memory, USB stick) sau metoda de download (internet, sau telefon mobil). Parlamentul European şi Consiliul sunt de acord si cu faptul că autorităţile naţionale de reglementare trebuie să consulte Comisia si organismul european de reglementare pentru comunicaţiile electronice (BEREC) înainte de a lua decizii de reglementare.

×
Subiecte în articol: IT