"Programele de screening pentru mine au fost o pasiune pentru că două dintre programele în care este acum Ilfovul înrolat sunt proiecte care au fost introduse în exercițiul financiar 2014-2020, cu finanțare din fonduri europene. Sunt patru proiecte la care am muncit la momentul respectiv și am reuit să-i convingem pe partenerii de la Comisia Europeană că este este extrem de important să decontăm din fonduri europene tot ce înseamnă parte de screening și tratament precoce.
Pe de o parte pentru că este absolut necesar ca serviciile medicale să fie accesibile. Sigur că dreptul la sănătate este un drept fundamental dar accesul trebuie să fie cât mai facil și cât mai aproape de pacient.
Pe de altă parte, din perspectiva costurilor, pentru funcționarea efectivă a serviciilor de sănătate, de regulă toate intervențiile de screening și de tratament precoce sunt mult mai ieftine decât tratamentele aplicate într-un stadiu avansat sau mediu al unei patologii, și în special la patologiile oncologice, acolo unde, din nefericire pentru România, ne aflăm pe o poziție fruntașă. Nu la fel de înaintată ca la boala cardiovasculară, cred că acolo suntem pe primul loc.
Am intrat în contact cu cele două institute, Marius Nasta și Spitalul de Urgență Carol Davila, și ne-am oferit sprijinul astfel încât cetățenii din Ilfov să beneficieze de aceste servicii de screening pentru depistarea tuberculozei și, profitând de pandemia în care ne aflam, și, în cadrul screeningului pentru tuberculoză, medicii au putut să evalueze și modul în care cei care au avut COVID se prezintă, la momentul respectiv, dar și pe partea de cancer colonorectal", explică reprezentantul CJ Ilfov.
La Spitalul de Obstretică-Ginecologie Buftea s-a investit într-un aparat performant care depisează formele precoanceroase de col uterin.
"Împreună cu Spitalul de Obstretică-Ginecologie Buftea, printr-un efort exclusiv al Consiliului Județean, am introdus partea de screening pentru cancerul de col uterin cu un aparat de ultimă generație care reușește să depisteze orice leziune precanceroasă în peste un minut. Și, având la dispoziție toată infrastructura de la spital, pacientele care se regăsesc în această situație beneficiază imediat de tratament precoce și de urmărirea evoluției post-detectare. Și asta pentru a crește accesibilitatea serviciilor noastre dar și pentru a minimiza încărcarea paturilor de spital continuă pentru spitalele pe care le avem", spune Mihaela Toader.
Județul Ilfov dispune doar de trei spitale care sunt foarte aglomerate din cauza infrastructurii deficitare dar și a faptului că acordă asistență medicală și locuitorilor din zonele învecinate.
"Din nefericire, Ilfovul nu stă foarte bine la partea de infrastructură spitalicească deși adresabilitatea este extraordinar de mare și nu numai din București, dar și din județele limitrofe. Pentru că noi înconjurăm Bucureștiul și, la rândul nostru, suntem înconjurați de 5 județe. Și este evident că persoanele de acolo migrează destul de ușor, din Călărași, Dâmbovița, Prahova, și este evident că noi trebuie să lel oferim aceste servicii medicale.
Avem doar trei spitale, Spitalul de Obstretică-Ginecologie, Spitalul Județean Ilfov care se află în București și Spitalul Bălăceanca de boli neuropsihice, care are o adresabilitate extrem de mare pentru că nu mai există niciunul din regiune, în afară de cel din București. Pe timpul pandemiei au fost făcute investiții semnificative. Mare parte din ele finanțate și din fondurile europene dar și din bugetul local pentru a asigura toată partea de materiale și de echipamente necesare.
Ne-am dat seama că nu putem să oferim servicii indiferent cât ne dorim, dacă nu avem acest parteneriat cu colegii noștri din spitale, cu Ministerul Sănătății, dar și dacă nu avem infrastructura necesară, Numărul de paturi în Ilfov cred că este unul din cele mai mici din țară. Suntem cred sub Harghita și Covasna", explică Administratorul Public al CJ Ilfov.
Conferința este transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook Antena 3 CNN și Jurnalul, iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.