Elodia, o necunoscuta care a dobandit celebritate prin disparitia fara urma, a devenit model pentru "evaporari" in neant. Codrut Marta era deja celebru in lumea Fiscului, ca omul de la usa lui Blejnar, atunci cand a disparut. Colectorul de incredere, cel care aduna banutii si stergea amprentele de pe clanta "Reginei", s-a ascuns in gaura de sarpe. Din 21 mai nu mai exista nici o urma dupa "marele disparut". Il cauta cineva cu adevarat? Presedintele Traian Basescu – "tatal" tuturor fugitilor de sub ancheta – tace adanc. Politia are alocate desfasurari necunoscute de forte in dosarul disparitiei lui Marta. Procuroarea Carmen Damian este protejata pentru a face o ancheta discreta, menita sa nu tulbure linistea speriatilor cu functii. Din cercul lui de prieteni si de interese au fost interogati Blejnar si Elan Schwartzenberg. "Prietenii" sunt insa mult mai multi; toti dezmint acum ca l-ar cunoaste. Nu au vanat, nu au baut, nu au calatorit cu Marta. Cine-i Marta? Marta, a, ala, l-am vazut odata, demult, dar nu stiu ce mai face. A disparut? O sa vina, ca doar nu-i in gaura de sarpe – iata raspunsul "tip". Cine ridica putin lespedea foarte grea ce astupa fuga lui Marta vede o colcaiala de serpi ai tranzitiei si multi, multi bani. Prima legatura in lantul de interese protejat de disparitia lui Marta este Sorin Blejnar. Apoi, veriga se duce spre Elan Schwartzenberg, patronul de la Realitatea TV. Iata-i surprinsi de paparazzi in 22 mai, a doua zi dupa ce Marta plecase fara urma. Cei doi aveau un plan? Lung prilej de vorbe si de ipoteze... Scandalurile pe multi bani adunate in carca lui Blejnar pe care DNA si ANI doar le amusineaza sunt fara numar si doar la inceput. Seful cel mare nu le-a dat inca dezlegare dulailor iar noua putere are inca dintii de lapte.
Blejnar, doar amusinat de DNA. Sase cazuri de coruptie la care fostul sef al ANAF nu a dat nici un raspuns credibil
Au trecut 16 zile de cand nimeni nu l-a mai vazut pe Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, 12 zile de cand sotia sa i-a anuntat disparitia si noua zile de cand Blejnar si omul de afaceri Elan Schwartzenberg au fost audiati de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu aceasta disparitie. Omul e de negasit, parca a intrat in pamant!
Ca o coincidenta, Blejnar si proprietarul postului Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, au luat masa impreuna la un restaurant din centrul Capitalei la o zi dupa ce Marta nu a mai fost vazut de nimeni. Paparazzii de la ZIUA News i-au surprins pe 22 mai pe cei doi buni prieteni intr-un local cu pretentii de pe Soseaua Kiseleff, cu trei zile inainte ca sotia lui Codrut Marta sa-i anunte disparitia.
Ex-presedintele ANAF este cercetat penal, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, pentru instigare la evaziune fiscala. Fostul sef al ANAF apare in acest dosar ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina. Capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania, care are legaturi si cu mafia italiana. Legatura dintre Blejnar si Racz se tinea prin Codrut Marta, care era la data respectiva seful de cabinet al lui Sorin Blejnar.
Reluam pe scurt suspiciunile de coruptie si acuzatiile aduse lui Sorin Blejnar, acuzatii la care nici pana in ziua de azi nu a dat un raspuns credibil.
Regina spagilor din vami
Va mai amintiti de scandalul spagilor din vama care a tinut prima pagina a ziarelor timp de apropae doua luni, intre februarie – martie 2011, si care s-a lasat cu arestarea catorva lucratori vamali de ranguri diferite? Printre ei a cazut si Traian Marginean, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, care a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru luare de mita pentru numirea in functie a sefului Vamii Halmeu. Nici pana astazi, misterioasa regina nu a fost demascata, desi mai multi inculpati au declarat ca banii negri ar ajunge la Blejnar. Doi fosti sefi de la Vama Ploiesti l-au identificat pe Blejnar ca e "regina" spagii din vami, si au spus ca o mare parte din bani i-ar reveni sefului ANAF. Si un lucrator vamal de la Vama Moravita a spus ca "la Vama regina e Blejnar, iar la Politia de Frontiera este chestorul Buda. Transporturile sumelor catre Bucuresti se fac cu masinile personale ale oamenilor de legatura, pentru ca nu mai mergea cu avionul". Blejnar a negat aceste acuzatii, si subiectul s-a incheiat, in ciuda faptului ca opinia publica se astepta ca Blejnar sa fie tras pe dreapta si anchetat.
Celestini si evaziunea cu tutun
O declaratie in exclusivitate pentru Jurnalul National facuta pe 14 februarie 2011 a omului de afaceri italian Antonello Celestini a aruncat in aer Fiscul si Vama. Celestini sustine ca i s-a cerut spaga suma de 400.000 de euro, care ar fi trebuit sa ajunga la Viorel Comanita, atunci fiind noul sef al Vamilor. In urma acestei cotizatii, Celestini ar fi putut sa exporte tutun si sa faca evaziune fiscala. La inceputul lunii martie, consilierul ANAF Nicolae Gavrila si avocatul Marius Catalin Stancescu, cel care ar fi intermediat mita, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, sub acuzatia de trafic de influenta. Din dosarul DNA reiese ca, in noiembrie 2010, Stancescu a acceptat ca "prin intermediul sau sa se remita 1.000.000 de euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzand pentru sine, in contul interventiei, un procentaj de 10%". In urma anchetei, procurorii DNA au descoperit ca in decurs de patru ani suma totala pretinsa in numele lui Blejnar s-a apropiat de 1,8 milioane de euro!!!
Vila de la Casin
Blejnar si-a cumparat in 2009, chiar in anul in care a fost numit sef la ANAF, o vila langa Manastirea Casin, care valoreaza 2 milioane de euro, dar pentru care a platit doar jumatate de milion de euro. Adevarata problema este cum a reusit functionarul public Blejnar sa achite vila, desi nu avea in cont decat 300.000 de euro, conform declaratiei de avere. Dar ingineria-ingineriilor este ca, dupa ce a platit vila, i-au mai si ramas bani, vreo 180.000 de euro.
In declaratia depusa de Blejnar in ianuarie 2009, in conturile sale se gaseau 602.446 lei, 253.151 euro, 151.349 dolari si 2.099 lire sterline, conform documentelor prezentate la emisiunea "Exces de Putere", de la Antena 3. Alte importante sume au fost declarate ca fiind acordate cu imprumut parintilor sau firmei de familie Tetacons SRL, cuantumul acestora ridicandu-se la 454.772 lei. Pentru a cumpara casa, Blejnar si-a retras din conturi 447.850 de euro.
Incercand sa justifice banii pe care nu i-a avut in declaratia de avere din 2010, Blejnar a intrat in alte scandaluri. Primul dintre ele a fost cand si-a amintit ca a vandut o proprietate in Arad si ulterior cand a vandut vechiul apartament din Bucuresti cu 120.000 de euro lui Delia Lupu, nimeni alta decat fiica sefei sale de cabinet. Bani pe care femeia nu i-a putut justifica la randul sau. ANI nu s-a sesizat in legatura cu acest caz.
Sotie de milioane de euro
Presa a scris de-a lungul celor trei ani in care Sorin Blejnar a fost seful ANAF ca acesta are probleme de integritate pentru afacerile pe care familia sa le deruleaza. Sotia sa, Andreea-Florentina Blejnar, este asociat principal la SC Tetacons SRL Bucuresti, la care detine 95% din capitalul social, iar diferenta de 5% este detinuta de tatal acesteia, Buzabrici Filipescu Toader. Aceasta firma controlata de familia Blejnar detine 50% din SC Dial-Ton SRL Arad, iar diferenta de 50% apartinand asociatului Clim Mitruta, prieten cu Blejnar. Obiectul de activitate al firmei este comercializarea de cartele de telefonie mobila digitala. Problema este ca, abia dupa ce Sorin Blejnar a ajuns presedintele ANAF, firmele in care sunt implicati sotia sa si socrul sau au realizat afaceri deosebit de profitabile cu firme controlate de ANAF. Astfel, in mai 2009, firma Dial-Ton a incheiat un contract de furnizare produse, respectiv cartele telefonice, cu SC OMV Petrom SA, in mai 2010, in benzinariile Lukoil, in martie 2011, cu SC Rompetrol SA.
O alta manevra a familiei Blejnar: ruperea din patrimoniul Oil Terminal a peste 10 milioane de euro si un teren de 130.000 mp in mijlocul Constantei. In Oil Terminal, reprezentanta al intereselor statului, era chiar Codrut Marta cel care se afla la usa lui Blejnar, ca sef de cabinet. Sotia lui Blejnar, avocata Andreea-Florentina Blejnar, este asociata la Casa de avocatura Manolache si Asociatii, cea care a reprezentat interesele companiei Eco Petroleum SA Constanta, in procesul cu Oil Terminal. Problema este ca Eco Petroleum a fost controlata de Garda Finnaciara, aflata in subordinea ANAF, care, in urma neregulilor constatate, a propus anularea autorizatiei de antrepozit fiscal. Dupa un an, Eco Petroleum a incheia un contract de asistenta juridica si reprezentare la procesele deschise chiar impotriva ANAF cu Societatea de avocatura Manolache si Asociatii. Unde sotia lui Blejnar este asociat. Rezultatul proceselor s-a soldat cu castiguri importante pentru firma reprezentata de doamna Blejnar si cu pierderi de peste 10 milioane de euro si un teren de 130.000 mp in mijlocul Constantei pentru Oil Terminal. ANI nu l-a cercetat pe Blejnar pentru conflict de interese in acest caz.
Piesele din reteaua Blejnar-Marta vor drept la replica
Cei din reteaua de interese descrisa de Jurnalul National (vezi "Politia Omoruri cauta piesa lipsa" din reteaua SRI, 29 mai) se "zbat" sa iasa din schema.
Consilierul PDL Horatiu Tica, a carui sotie a fost sefa de cabinet a primarilor Basescu si Videanu si acum, slujbasa la ANAF, ne da in dreptul la replica o informatie pe care nu o stiam: "Am fost coleg de liceu cu Marta". Apoi ne acuza ca nu am reprodus exact ceea ce a scris in propria declaratie de avere. El a declarat venituri proprii de 60.058.235 RON si 368. 040.000 RON venituri ale sotiei. Protesteaza insa vehement ca nu a scris asa ceva! Sesizam insa ANI pentru a verifica veniturile uriase declarate la 23 mai 2012 de Horatiu Tica si sotia sa, Maria Tica, functionar la directia recuperarea creantelor din statele membre ale UE din Directia Vamilor. Tica nu mai recunoaste nici ceea ce sustine olograf! In plus, Horatiu Tica scrie ca Marta a fost vicepresedinte al ANAF! Iata o informatie-bomba: Marta a fost avansat de oculta din PDL, pentru merite deosebite, dupa ce a disparut! Sau poate chiar pentru asta.
Elena Udrea, evident, spune ca este fortat bagata in "retea", ca o razbunare a familiei Voiculescu. (Dan Constantin)
Redam mai jos dreptul la replica trimis de Horatiu Tica:
'In urma aparitiei in ultima saptamana a doua articole ('Politia Omoruri cauta
piesa disparuta din reteaua SRI' si 'Disparutul Codrut Marta, strivit sub averi uriase') in care se face o legatura intre mine, familia mea si disparitia fostului vicepresedinte al ANAF, vreau sa fac urmatoarele precizari:
Desi il cunosc pe Codrut Marta, care mi-a fost coleg de liceu, desi am fost in ani diferiti, nu am avut niciodata vreo legatura de afaceri cu acesta de orice tip ar fi ea. La fel cum nu am avut vreo implicare in obtinerea functiei publice pe care acesta a detinut-o in cadrul ANAF.
Ca urmare, incercarile Jurnalului National de a ma 'lipi' pe mine si familia mea de disparitia lui Codrut Marta sunt fortate si rezultatul unei campanii de presa menite sa construiasca un subiect negativ in jurul Partidului Democrat Liberal in perspectiva alegerilor locale din 10 iunie.
Ca dovada a relei-credinte in abordarea acestui subiect, fac precizarea ca Jurnalul National nu a respectat minima deontologie profesionala care cere sa se prezinte un punct de vedere si al persoanelor implicate, nici eu, nici sotia mea nefiind contactati in acest sens.
Reaua-intentie este cu atat mai vizibila in articolul 'Disparutul Codrut Marta, strivit sub averi uriase', unde se precizeaza, de o maniera absolut halucinanta, faptul ca eu as fi luat din functia de director al unei firme private 14 milioane de euro (60 de milioane de lei) pe parcursul unui an, iar sotia mea 87 de milioane de euro (368 de milioane de lei) ca angajata la stat. Imi vine foarte greu sa cred ca autorul articolului nu a realizat ca sumele respective erau in lei vechi (ROL), preferand in schimb sa creeze un subiect senzationalist.
Mai mult, informatia referitoare la faptul ca sotia mea s-ar ocupa de returnari de TVA in cadrul ANAF-ului este falsa. In spiritul unei corecte informari a opiniei publice, fac precizarea ca sotia mea este angajata a Biroului Central pentru recuperarea creantelor statelor membre ale Uniunii Europene, care este in directa subordine a Departamentului Juridic de la Autoritatea Nationala a Vamilor, nu de la ANAF.Solicit sa publicati, conform legii, acest drept la replica in urmatorul numar al ziarului Jurnalul National.Va multumesc!Horatiu Tica'