x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eugen Simion: "Era foarte trist că scriitori de la Bucureşti nu înţeleg nici poezia lui, nici lupta lui"

Eugen Simion: "Era foarte trist că scriitori de la Bucureşti nu înţeleg nici poezia lui, nici lupta lui"

18 Ian 2009   •   00:00

Fostul preşedinte al Academiei Române Eugen Simion deplânge dispariţia marelui poet Grigore Vieru, care, în opinia sa, a fost un un simbol al luptei naţionale duse de români în spaţiul basarabean.



 'Vestea aceasta ne-a cutremurat, mai întâi vestea accidentului său grav, după aceea vestea dispariţiei sale. Grigore Vieru a fost membru al Academiei noastre. L-am ales, noi românii, membru în Academia noastră. Este un poet esenţial pentru spaţiul basarabean, general pentru spaţiul românesc şi, în acelaşi timp, este un simbol al luptei naţionale duse de români acolo', a declarat Eugen Simion.

Fostul preşedinte al Academiei Române a mai spus despre Grigore Vieru că a participat la toate marile noaste acţiuni de susţinere a literaturii române şi idei de libertate şi a fost bun prieten cu Marin Sorescu şi cu Nichita Stănescu.

'Aşa, ca om, părea foarte fragil, însă spiritul său a fost foarte tare. A fost un luptător şi tot imaginarul lui poetic reţine ideea unităţii şi libertăţii românilor', a subliniat Simion.

Acesta a spus că l-a întâlnit pe Grigore Vieru, prima oară, în casa lui Marin Sorescu, iar după aceea s-au întâlnit de nenumărate ori.

'Ultima dată am discutat cu aproape o lună în urmă, când a venit la Academie şi a vorbit în aulă în numele scriitorilor basarabeni care au fost premiaţi de către Academia Română. Cu glasul lui stins, el spunea de fapt nişte adevăruri foarte puternice. Era foarte trist că scriitori de la Bucureşti nu înţeleg nici poezia lui, nici lupta lui. De nenumărate ori mi-a vorbit despre mâhnirea sa de a vedea că unii confraţi nu vor absolut să înţeleagă nimic din ceea ce se întâmpla la Chişinău şi în general dincolo de Prut. Îi spuneam întotdeauna că nu trebuie să fie copleşit de această tristeţe, pentru că în viaţa literară aşa se întâmplă, unii ne laudă şi alţii ne contestă', şi-a amintit Eugen Simion.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: special