La Shanghai va avea loc inaugurarea celei mai mari expoziţii mondiale din toate timpurile, la care participă aproximativ 200 de ţări şi organizaţii internaţionale. Timp de şapte ani, chinezii s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment - au construit 200 de kilometri de linii de metrou, 40 de kilometri de autostradă, două tuneluri subterane, o linie de Maglev şi un terminal de aeroport. Întregul parc expoziţional, construit pe o fostă mlaştină, este de trei ori mai mare decât cel al expoziţiei din Japonia din 2005.
NORUL DE CENUŞĂ A BLOCAT VIZITA OFICIALĂ A MINISTERULUI ECONOMIEI
România, reprezentată printr-un pavilion sub formă de măr, o construcţie uriaşă realizată după un concept sută la sută naţional, a avut deja, zilele trecute, o primă interacţiune cu vizitatorii chinezi. Câţiva mii de vizitatori - sunt voci care spun că ar fi fost 10.000 - au spart barierele de securitate din jurul pavilionului pentru a avea acces la spectacolele oferite de români.
Nu s-au înghesuit însă să apară la Shanghai reprezentanţii Ministerului român al Economiei. Delegaţia formată din 15 persoane, între care ministrul Adriean Videanu şi oameni de afaceri din România, şi-a amânat pentru luna iunie vizita în capitala financiară a Chinei.
Motivul: norul de cenuşă care a bulversat traficul aerian european. Delegaţia ar fi trebuit să părăsească România la 23 aprilie pentru un miniturneu în Asia de sud-est. Astfel că, în momentul în care la Shanghai se va deschide oficial pavilionul României, sâmbătă 1 mai, orele locale 11.00 a.m. (06.00, ora noastră), ţara noastră va fi reprezentată de Comisarul general al României la expoziţie, Ferdinand Nagy.
La deschiderea oficială a expoziţiei Uniunea Europeană va fi reprezentată de Jose Manuel Barrosso, invitat special la deschidere, iar Franţa de preşedintele Nicolas Sarkozy, acesta din urmă aflându-se în vizită oficială în China.
Preşedintele Traian Băsescu, care se va afla într-o vizită oficială în China peste aproximativ trei luni, va veni la expoziţie în data de 29 iulie, de Ziua Imnului Naţional al României. Pe toatăperioada expoziţiei vor avea loc şapte evenimente economice ale ţării noastre (patru minitârguri şi trei misiuni economice). Surse apropiate organizatorilor ne-au declarata că, la Bucureşti, s-a vehiculat ideea conform căreia Ministerul român al Turismului ar dori să lanseze brandul de ţară în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai.
WU WEI, EROUL DIN BUCĂTĂRIA PAVILIONULUI ROMÂNESC
Un meniu românesc bogat îi aşteaptă pe cei aproximativ 38.000 de vizitatori care vor veni la pavilionul nostru în fiecare zi (numărul estimat de reprezentanţii României la expoziţie).
Nu lipsesc sarmalele în foi de varză, ciorba de perioşoare, de burtă şi de tăiţei, pâinea de casă, micii, mămăliguţa, pulpe de pui la cuptor, tocană din pulpe de pui dezosat, cartofi natur şi ţărăneşti, file de peşte în făină de porumb, papricaş din piept de pui (sau porc), escalop de ciuperci, pilaf de orez, salată de vinete, chifteluţe, bulete de caşcaval, fasole bătută cu sos de ceapă, ciuperci umplute, clătite cu ciocolată, îngheţată... Se găteşte şi după specific shanghaiez pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu mâncarea românească şi nici nu doresc să o guste. De gustibus non disputandum...
Patru bucătari români (Mihai Năstase din Bucureşti, Grigore Paşca şi Gheorghe Lazar din Baia Mare şi Florin Mihalache din Predeal) lucrează cu şapte ajutoare chineze. Românii au venit de-acasă cu leuştean şi cimbru pentru a aroma gustoasele mâncăruri. Varza pentru sarmale au murat-o aici, la Shanghai - nu au avut prea mult timp la dispoziţie, bucătarii români sosind în parcul expoziţional în urmă cu două săptămâni pentru a face pregătirile necesare şi pentru a-i obişnui pe colegii chinezi cu bucătăria tradiţională românească.
Wu Wei e singurul care a învăţat să ruleze sarmalele şi pare tare mândru de asta. O face aproape la fel de bine ca şi un român, însă, în faţa camerelor de fotografiat, s-a emoţionat şi a paralizat cu o frunză de varză în palmă.
Citește pe Antena3.ro