Între timp, aceasta a urcat la suma de 520.000 de lei din cauza penalităților foarte mari, iar printre primele active scoase la vânzare au fost două microbuze școlare folosite la transportul celor 140 de elevi din comună. Executarea silită a primăriilor a devenit, în ultimii ani, un fenomen, dar o primărie executată de lăutari este totuși un caz unic.
Actualul primar al comunei, Alin Dumbravă, recunoaște datoria față de lăutari și caută soluții pentru achitarea ei, scrie site-ul administrația.ro care citează Agerpres. „Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local. Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată, astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei - utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate”, a declarat primarul din Suteşti. Comuna are o populaţie de circa 2.000 de locuitori şi un buget anual ce nu depăşeşte 2,5 milioane de lei și este situată într-o zonă viticolă din apropierea municipiului Drăgăşani.
Datorii de 10,7 milioane de lei la Ploiești
La sfârșitul anului trecut și Primăria Ploiești a fost executată silit din cauza unor datorii mai vechi, de peste 10,7 milioane de lei. Primăria a fost obligată să plătească această sumă după ce mai multe societăți care au avut contracte cu ea au câștigat în instanță litigiile.
În vara anului trecut Primăria Sectorului 1 din Capitală a fost executată silit de firma de salubrizare Romprest pentru neplata facturilor emise, în valoare de 75 de milioane de lei.
Un teren aduce executarea primăriei constănțene
În luna martie a anului trecut, Judecătoria Constanța încuviința executarea silită a Primăriei Constanța într-un dosarul care viza acordarea de măsuri compensatorii pentru un teren din Mamaia, care aparținuse lui Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică. Fiica acestuia a obținut în instanță dreptul de a primi compensații pentru terenul confiscat, dar primăria a tergiversat punerea în aplicare a deciziei judecătorești.
De la o datorie de 35.000 de lei, la una de 920.000 de lei
Un caz asemănător a fost consemnat și în județul Iași, unde Primăria comunei Golăiești este amenințată cu executarea silită pentru o datorie de un milion de lei din cauza facturilor neachitate către diverse firme. Totul a pornit de la un contract încheiat în 2007 cu o firmă care a fost angajată să realizeze proiectul pentru construirea unei rețele de canalizare. Factura emisă de firmă, în valoare de 35.000 de lei nu a fost achitată, iar 14 ani mai târziu datoria Primăriei urcase la suma de 920.000 de lei. Acum și alte firme care au prestat diverse lucrări pentru primărie își cer banii, astfel că datoriile au urcat la un milion de lei.
Datorie pusă la păstrare la Stâlpeni
Cu o executare silită s-a trezit în septembrie anul trecut și primăria din Stâlpeni, județul Argeș, pentru două facturi neplătite din anul 2018, în valoare de 5.193 de lei. Datoria era către o companie care presta serviciul de salubritate în comună.
O restanță de 289.000 de lei a stins becul la Primăria Slănic Moldova
În urmă cu câțiva ani, în primăvara anului 2017, și primăria orașului Slănic Moldova a trecut prin experiența executării silite. Administrația publică a fost executată în baza unei hotărâri judecătorești din cauza unor datorii de 289.141 de lei către un furnizor de energie electrică, în condițiile în care primăria avea deja conturile blocate din cauza altor datorii neachitate la timp.