x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bulinele roșii au intrat în faza „Avem bani, dar nu avem specialiști”

Bulinele roșii au intrat în faza „Avem bani, dar nu avem specialiști”

de Adrian Stoica    |    23 Mar 2023   •   06:00
Bulinele roșii au intrat în faza „Avem bani,  dar nu avem  specialiști”

Au fost selectate încă 30 de proiecte pentru a primi finanțare prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat derulat de Ministerul Dezvoltării.

Suma totală solicitată este de 856 de milioane de lei. Pe noua listă a clădirilor care vor fi reabilitate seismic se află 15 instituții de învățământ, 8 clădiri administrative, 3 edificii socio-culturale, 2 unități de sănătate și 2 blocuri de locuințe.

Clădirile sunt din București, Argeș, Botoșani, Dolj, Ialomița, Iași, Sibiu, Teleorman, Tulcea și Vaslui, iar ele se adaugă celor 50 de clădiri selectate în prima fază a proiectului. În ceea ce privește cele două blocuri din București selectate pentru a fi consolidate seismic, ele sunt situate în Sectorul 3 (strada Franceză nr. 9) și în Sectorul 5 (Șoseaua Panduri nr. 36). Lucrările din actuala etapă a planului de reabilitare sunt evaluate la 738 de milioane de lei. Odată încheiate contractele, de finanțare cu beneficiarii, se va trece la faza a doua a proiectului, derularea procedurilor de achiziție publică, iar ulterior vor începe lucrările de consolidare.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Finanțarea este de 100%, iar locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

 

Crește numărul evaluatorilor

 

Pentru a face față cererii mari de expertize seismice, Ministerul Dezvoltării va organiza un nou examen de atestare profesională a experților tehnici și a verificatorilor de proiecte, precum și pentru  noi experți în siguranță seismică. Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, Ministerul Dezvoltării va organiza o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională iar examenele, de tip test-grilă și fără probă orală, vor fi susținute cu sprijinul universităților de specialitate. Potrivit ministerului, înscrierile pentru susținerea examenelor se realizează exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie - 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop (https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere). Ministerul Dezvoltării a mai organizat, în decembrie 2021 și iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experți tehnici și 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experți tehnici în rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții civile, industriale și agricole, domeniile legate de siguranța seismică. În județele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puțini experți din acest domeniu sau nu sunt deloc. De exemplu, în județul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel și în județul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1, sau în județul Buzău. În județele Bistrița-Năsăud, Ialomița, Giurgiu, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat. 

 

Alte surse de finanțare

 

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în perioada 3 ianuarie - 20 februarie a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Pe lângă clădirile care vor fi incluse în acest program, Ministerul Dezvoltării mai finanțează reabilitarea a 251 de clădiri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar alte 57 de clădiri vor fi reabilitate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

 

Schimbări legislative pentru a urgenta lucrările

 

Recent, executivul a aprobat la propunerea Ministerului Dezvoltării noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Reglementările care modifică legea în vigoare prevăd consolidarea acestora cu acordul majorității proprietarilor. Aceeași prevedere se va aplica și proprietarilor care nu sunt constituiți în asociații de proprietari. Până acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a împiedicat consolidarea unor clădiri, se arată în actul normative care așteaptă acum votul în Parlament. De asemenea,  în vederea prioritizării investițiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează și accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor. În acest sens, Guvernul a decis stabilirea unor termene clare pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual în regim de urgență. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat. 

 

Codul de proiectare seismică a fost modificat

 

În contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerată o zonă cu risc seismic ridicat, s-a considerat necesară extinderea criteriilor de înscriere în Programul național de consolidare a clădirilor. Astfel, valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur, potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. În aceste condiții, vor putea depune cerere de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic și localită

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: proiecte reabilitare seismica cutremur