x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Bucurestiul ar lua foc in caz de cutremur

Bucurestiul ar lua foc in caz de cutremur

06 Mar 2004   •   00:00

Un cercetator roman sustine ca a gasit o solutie foarte simpla pentru evitarea consecintelor dezastruoase ale unui cutremur: un sistem de protectie antiseismica a retelelor de gaz metan, destinat oraselor cu mare risc seismic.

Pamantul isi scutura puternic maruntaiele. Cladirile incep sa se clatine, sa se crape, sa cada. Oamenii sunt prinsi sub daramaturi. Urmeaza o cascada de explozii si incendii. Daca nu au murit striviti, oamenii vor muri acum asfixiati de gazul metan care se scurge din reteaua oraseneasca. Sau vor muri arsi.

Un scenariu infricosator posibil oricand in Romania ca si in orice parte a lumii. Un scenariu copiat din realitate. Seismele care au distrus orase si familii: martie 1977 - Romania, 1994 - Los Angeles (Northridge), 1995 - Kobe (Japonia). Lista poate primi oricand date si locuri.

Conform studiilor specialistilor preocupati de efectele seismelor si de modalitatile de reducere a consecintelor acestora, 60 la suta din totalul pagubelor si al pierderilor de vieti omenesti sunt cauzate de explozii si incendii. Ar putea exista o solutie pentru evitarea multor nenorociri...

Inventia

Inginerul Dan Rau este cercetator stiintific si seful Observatorului Seismologic din Timisoara. El a inventat "dispozitivul de inchidere rapida a unui robinet la soc seismic". A primit medalia de aur, cu mentiunea speciala a juriului, la Salonul International de Inventica de la Iasi din 2003- EcoInvest. Pentru ca multi oameni au ramas cu amintirea dezastrului din ‘77 si au inteles ce poate salva inventia sa, inginerul Rau a primit solicitari de la persoane fizice ca sa le monteze dispozitivul.

Ceea ce nu prea este posibil: "Exista un cerc vicios: dispozitivul nu este omologat pentru ca nu este produs, si nu este produs pentru ca nu este omologat". Adica factorii de raspundere nu au luat in seama creatia inginerului timisean. "Daca imi poate demonstra cineva ca gazul metan din retea nu este periculos in caz de cutremur, eu ma duc si imi cumpar o undita!" In alte tari, dintre cele care au avut experiente cumplite cu seismele, oamenii au invatat ceva foarte important: este mult mai usor sa previi un dezastru decat sa-i indepartezi consecintele. Au inteles ca un seism major nu poate fi prezis, oprit sau diminuat. Pot fi luate insa masuri care sa duca la diminuarea pierderilor de vieti omenesti si a pagubelor materiale.

Ieftin si eficient

"Dispozitivul de inchidere rapida a robinetelor la soc seismic " s-a conceput la Observatorul Seismologic Timisoara si corespunde criteriilor impuse pe plan mondial.

Care ar fi avantajele acestui dispozitiv? "Are un cost de maximum 350 de euro. Se poate monta pe orice robinet de serie cu bila. Se poate realiza cu tehnologie si din materiale usor accesibile. Foarte important: este independent de orice sursa de energie, precum si fata de campul gravitational, ceea ce ii confera o si mai mare siguranta. Dispozitivul este declansat automat chiar de socul seismic, iar robinetul va fi inchis in cateva fractiuni de secunda.

Mecanismul poate functiona in orice conditii de clima, timp de cel putin 30 de ani. "Un astfel de dispozitiv trebuie montat la fiecare bransament la reteaua de gaze; daca este vorba de un bloc cu doua scari, fiecare scara va primi cate un dispozitiv", explica inventatorul. Dan Rau face o comparatie interesanta: "Sa luam ca exemplu doua blocuri construite in aceeasi perioada, care au trecut si peste socul cutremurului din 1977. Pentru unul se vor aloca sume mari, 300.000 de euro, pentru imbunatatiri, reparatii etc. Pentru celalalt, singura investitie va consta in dispozitivul inventat de mine, care costa 350 de euro. Vine un cutremur major. Blocul scump va scapa poate de socul seismic, dar nu va scapa de gazele care sunt scapate de sub control si vor exploda. Ce ramane din el? Celalalt ar putea sa ramana in picioare datorita dispozitivului".

Daca nici asa nu ati inteles, spune inginerul, mai fac un scenariu. In situatia producerii unui seism major in zona Vrancea - 7 grade pe scara Richter - pericolul cel mai mare pentru Bucuresti - considerat a fi unul dintre orasele europene cu grad mare de risc seismic - si pentru marile orase il reprezinta reteaua de distributie a gazelor naturale. Exploziile si incendiile pot amplifica dimensiunile dezastrului. Practica a demonstrat ca oprirea gazului la nivelul statiilor de pompare sau distributie este inutila si daunatoare. Volumul gazului din magistrala este foarte mare, iar in amestec cu aerul se transforma intr-un amestec exploziv. La Kobe, la cateva zile dupa seism, inca mai exista focare de incendiu alimentate de gaz.

Specialistii in domeniul sigurantei din punct de vedere seismic afirma ca mult mai important decat cunoasterea datei la care se va produce un seism major este inventarierea tuturor surselor de risc si contracararea acestora printr-un program eficient.

Cutremurele din Vrancea

In ultimii 60 de ani, in Vrancea au avut loc trei cutremure puternice cu magnitudinea pe scara Richter mai mare sau egala cu 7.

  • 10 noiembrie 1940. Magnitudine de 7,4 grade Richter. A afectat puternic constructiile amplasate in localitatile din zona epicentrala: Panciu, Focsani, Galati, Barlad, Braila si Buzau. In Capitala s-a prabusit blocul Carlton, cel mai inalt al perioadei respective, si au suferit avarii grave zeci de cladiri inalte.
  • 4 martie 1977. Magnitudine de 7,2 grade Richter. A condus la prabusirea a 33 de cladiri inalte, din care 28 construite inainte de 1940. Au murit 1.570 de oameni si 11.300 au fost raniti.
  • 30 august 1986. Magnitudine de 7 grade pe Richter. Nu au cazut cladiri si nu au fost pierderi de vieti omenesti. (Daniela Ivan)

"In Romania trebuie mai intai sa se intample o nenorocire ca sa se ia masuri!" inventatorul Dan Rau

"Uraganul de foc"

Cauzele care fac din reteaua de distributie cu gaze naturale un mare pericol in cazul producerii unui seism major: Retelele de distributie a gazelor naturale nu sunt proiectate si executate antiseismic. Piesele de imbinare si racordurile sunt executate din materiale casante. Conductele sunt fixate rigid, si ele pot intra usor in rezonanta, pana la rupere. La trecerea conductelor prin pereti diferiti poate aparea fenomenul de forfecare. Gazul metan scapat de sub control inunda spatiile inchise ajungandu-se la un amestec exploziv cu mare putere de deflagratie. Deflagratia conduce inevitabil la: distrugerea structurii de rezistenta a imobilului; spargerea geamurilor, care conduce la alimentarea cu oxigen a incendiului; incendiile initiate de gaz nu pot fi stinse atat timp cat nu este oprita alimentarea gazului. Tendinta de montare in avalansa a microcentralelor de apartament, care in multe cazuri opereaza cu foc deschis. Daca stingerea unui incendiu produs de o explozie a gazului este o problema, in situatia producerii unui seism lucrurile se complica foarte mult din urmatoarele motive. O data cu avarierea retelelor de gaz se produce si avarierea retelelor de alimentare cu apa, punand pompierii in situatiile critice. Daca se produc mai multe incendii alaturate curentii de aer ascensionali produc un tiraj natural care oxigeneaza puternic zona de focar. Aceasta oxigenare conduce la cresterea rapida a temperaturii la valori la care multe materiale devin combustibile, declasandu-se un fenomen denumit uraganul de foc. (din studiul efectuat la Observatorul Seismologic din Timisoara.
( CARMEN ANGHEL )

×
Subiecte în articol: reportaj