x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii, virusul și dinozaurii

Românii, virusul și dinozaurii

de Monica Cosac    |    28 Oct 2021   •   07:50
Românii, virusul și dinozaurii

Unul din trei români crede că oamenii au fost contemporani cu dinozaurii, potrivit unui barometru european, în timp ce mai puțin de jumătate dintre participanții la sondaj spun că această afirmație este falsă. Deși suntem în plină pandemie provocată de un virus, doar 3 din 10 români știu că antibioticele omoară doar bacterii, nu și virusuri. De asemenea, 53% dintre români sunt convinși că  „virusurile au fost produse în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea”, iar un procent similar crede că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului. Dacă unele credințe nu reprezintă o problemă „disproporționat specifică României”, răspunsurile legate de virusuri și de cura ascunsă a cancerului denotă nu doar ignoranță, ci și o înclinație către conspirații, este de părere un cunoscut virusolog român din SUA. 

 

La întrebarea dacă afirmația „Primii oameni au trăit în același timp cu dinozaurii?” este adevărată sau falsă”, doar 45% dintre românii chestionați au spus că este fals, 34% au răspuns că este adevărat, iar 21% nu știu. Și italienii cred în aceeași măsură că au fost contemporani cu dinozaurii - însă procentul celor care consideră afirmația falsă este mai mare (53%) – și nici maghiarii (31%), grecii (30%) sau bulgarii (29%) nu sunt departe de noi. În schimb, doar 3% dintre suedezi au răspuns cu «adevărat» la aceeași întrebare, iar 86% au spus că afirmația este falsă.

De asemenea, 63% dintre români cred că antibioticele neutralizează atât virusuri, cât și bacterii. Numai 3 din 10 (29%) știu că antibioticele pot fi folosite doar pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, nu și virale, iar nivelul de cunoștințe pe acest palier este chiar mai scăzut față de anul 2005, conform Eurobarometrului publicat de Comisia Europeană, luna trecută, legat de cunoștințele pe care le au locuitorii UE despre știință și tehnologie.

„Virusurile au fost produse în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea”, cred 53% dintre români (vezi grafic), în timp ce în 13 state membre ale UE majoritatea respondenților au răspuns că afirmația este falsă. Mai mult, România se află printre țările în care cei mai mulți respondenți cred că un remediu pentru cancer există, dar este ascuns publicului pentru interese comerciale, alături de Bulgaria, Cipru și Grecia. 

 

Înclinație către conspirații

 

Unele probleme nu sunt disproporționat specifice României, consideră Cristian Apetrei, medic virusolog și profesor în Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), având în vedere că „mai mult de 30% din cetățenii Uniunii Europene credeau că oamenii au trăit în același timp cu dinozaurii și înainte de aderarea României”. Însă, legat de răspunsurile date despre virusuri și cura ascunsă a cancerului „denotă, mai mult decât ignoranță, o propensitate pentru conspirații”.

„Românii văd omul de știință ca necinstit, inconsecvent, neinteligent și incapabil de colaborare” și reprezintă „națiunea europeană care crede cel mai mult că rolul științei și tehnologiei este dăunător”, subliniază prof. Apetrei, pe pagina sa de Facebook, într-o analiză a barometrului. 

Printre posibilele explicații pentru rezultatele acestui sondaj, virusologul arată că românii accesează cel mai puțin informația prin citirea cuvântului scris (cei mai mulți nu citesc publicații științifice și nu se uită la documentare științifice), iar principala sursă de informație este televiziunea.

Ca și circumstanțe atenuante, medicul spune că niciuna din țările occidentale nu a experimentat o dublă decapitare a elitelor intelectuale (odată după al doilea război, prin omorâre directă, apoi după revoluție, prin emigrare). „Este fals să spunem că suntem cei mai proști pentru că n-am putut răspunde la toate întrebările. Este mai rău că n-am răspuns mai mult la nivelul de cunoștințe medii”, conchide prof. Apetrei.

 

 

Doar 1 din 4 români consideră că știința este importantă în viața de zi cu zi și doar 28% sunt interesați de inovații și descoperiri medicale.

 

 

Nu suntem atât de altruiști, cum ne place să credemâ

 

Medicul este de părere că, în conformitate cu rezultatele acestui studiu, românii nu sunt atât de altruiști cum ne place să credem. „De altfel, fără nici un eurobarometru, pandemia ne-a învățat în mod dezamăgitor și dur că românii care, pentru ca să poată merge la club sau la mare, sunt dispuși să-și sacrifice fără nici o problemă părinții și conaționalii cu comorbidități («oricum mureau»), nu sunt prea altruiști. Astfel încât nu e nici o surpriză că ei nu sunt prea interesați de încălzirea globală sau de noile descoperiri medicale”, arată prof. dr. Cristian Apetrei.

×