Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) susţine, într-un comunicat remis, miercuri, că FC Timişoara a câştigat mai multe procese, "în aparenţă imposibile", cu ajutorul Ligii Profesioniste de Fotbal.
"AFAN a constatat, de mulţi ani de zile de când tot reprezintă jucători în faţa instanţelor fotbalistice din România, că există cluburi de fotbal extrem de norocoase, care reuşesc să câştige procese în aparenţă imposibile. De circa trei ani de zile FC Timişoara este unul dintre cluburile care au parte de sentinţe favorabile aproape la fiecare proces, naşul Dragomir părând că-i aduce mereu noroc finului Chivorchian", se arată în comunicat.
AFAN a enumerat mai multe situaţii în care FC Timişoara a avut câştig de cauză. Pe lângă cel mai recent, în care au fost implicaţi jucătorii Dacian Varga şi Tiberiu Bălan, se mai amintesc speţele dintre Srhoj-Abiodun vs. FC Naţional (caz pierdut în cele din urmă de FC Timişoara la TAS în 2007), autopropunerea preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, de a reprezenta gruparea bănăţeană la TAS în privinţa palmaresului, care a fost, în cele din urmă, respinsă de Comitetul Executiv al FRF, sau suspendarea portarului Marius Popa, care refuza să îşi prelungească înţelegerea cu FC Timişoara.
În comunicat se mai aminteşte că oficialul timişorean Gheorghe Chivorchian a fost, în februarie 2009, singurul membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal care a cerut trecerea comisiilor de la FRF la LPF.
AFAN îl mai acuză pe Dumitru Dragomir că refuză să respecte circulara FIFA numărul 1.010. "De la momentul iunie 2009 şi până în prezent Liga a refuzat şi refuză să respecte circulara 1010 a FIFA (din 20 decembrie 2005) conform căreia în Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor şi în Comisia de Recurs trebuie să fie membri atât reprezentanţi ai cluburilor, cât şi ai jucătorilor. Principiul parităţii este încălcat intenţionat de LPF, iar consecinţa directă a nerespectării circularei 1010 este controlul total al câtorva indivizi din LPF asupra celor două comisii (din cele trei pe care le are Liga)", menţionează sursa citată.
Asociaţia condusă de Dumitru Costin îi suspectează pe angajaţii LPF de rea-credinţă în cazul jucătorilor Varga şi Bălan: "Într-o singură zi, au reuşit performanţa de a da drept de joc celor doi, de a retrage acest drept de joc şi de a nu informa la timp clubul Rapid. Culmea este că cei care au semnat documentele de drept/revocare a dreptului de joc s-au ocupat şi de supervizarea jocului şi au participat şi la şedinţa tehnică. Deşi aveau toate ocaziile necesare să informeze clubul, aceştia au preferat să treacă situaţia sub tăcere".