x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Exclusiv: Handbalul românesc în colaps. Primele victime: Rulmentul Braşov şi Steaua Bucureşti

Exclusiv: Handbalul românesc în colaps. Primele victime: Rulmentul Braşov şi Steaua Bucureşti

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Dec 2008   •   00:00
Exclusiv: Handbalul românesc în colaps. Primele victime: Rulmentul Braşov şi Steaua Bucureşti

„O să vedeţi câte echipe se vor duce dracului din cauza crizei economice”, declara pentru jurnalul.ro Doru Florescu, patronul Rulmentul, în urmă cu o lună. Din păcate, subliminal, Florescu vorbea chiar despre clubul pe care îl gestionează. Nu mai puţin de nouă jucătoare ale vicecampioanei Românei şi-a depus actele pentru a deveni libere de contract. „Eu cred că jucătoarele vor să rămână la Braşov şi sper că patronatul va reuşi să le ţină”, speră Herbert Muller, antrenorul ardelencelor. „Toate cluburile din România au mari probleme”, accentuează Cristian Gaţu.



Naţionala feminină a Islandei nu a avut bani să participe la turneu de pregătire, la Amsterdam, înaintea Campionatelor Europene. În Finlanda, mai mult de jumătate de cluburile masculine şi feminine şi-au anunţat sportivii că sunt liberi să-şi caute altte cluburi. În Franţa investiţiile în handbal sunt stopate. În Spania şi Portugalia bate vânt de austeritate. Într-un cuvânt, situaţia se prezintă destul de grav. Putregaiul care a lovit din plin economia s-a extins necruţător şi asupra sportului.

România s-a făcut, luni bune, că ignoră această problemă.Mesajele au venit, şi încă mai vin, din partea guvernanţilor destul de sforăitoare.Optimiste aş zice. În realitate situaţia este dezastruoasă. Peste 50 % din cluburile de handbal feminin sunt în pragul falimentului.Şi handbalul masculin este lovit cam în aceeaşi măsură. Multe dintre ele strâng cureaua şi speră să termine măcar această ediţie de campionat. „Din păcate competiţia este alterată de aceste realităţi. Grav este că avem echipe din fruntea campionatelor, cu pretenţii în competiţiile europene, care riscă să-şi piardă sportivii. Niciunul nu va accepta diminuarea veniturilor. Vor pleca spre ţări unde s-a investit şi cu cap. Nu numai din dorinţa de a ieşi în paginile ziarelor. Acum vom vedea cine a bagat, la noi, bani cu sufletul, nu din interes”, spune Cristian Gaţu pentru jurnalul.ro.

Prima mare victimă a crizei economice este clubul Rulmentul Braşov. Conform informaţiilor pe care le deţinem, nu mai puţin de nouă jucătoare importante ale vicecampioanei României, echipă care are ca obiectiv adjudecarea Cupei EHF, şi-au depus memoriu pentru a deveni jucătoare libere. „Sunt jucătoare care nu au mai primit ratele contractuale de foarte mult timp. Fiecare avem familii, ne gândim şi la viitorul nostru. Ni s-a propus înjumătăţirea contractelor. Cine acceptă aşa ceva?”, ne-a declarat o jucătoare sub protecţia anonimatului. Acest lucru a fost recunoscut chiar şi de Herbert Muller, antrenorul Rulmentul: „Of, sunt probleme şi la noi. Dar pe unde nu sunt? Ştiu şi eu că sunt jucătoare care au depus asemenea memorii la EHF, dar ştiu că sunt mai puţine. Am cunoştiinţă că această decizie au luat-o Lidjia Horvath, Gabriella Juhasz, Natalia Spirova şi, parcă, Alexandrina Barbosa. Sper ca cei din conducere să rezolve această problemă”.  O altă mare problemă a Rulmentului o reprezintă Mariana Târcă. Fosta antrenoare a depus, la rândului ei, memoriu la FRH prin care solicită drepturile salariale din luna februarie până în prezent. „Nu contează ce sumă este. Este una importantă, dar are mai puţină importană. Mă doare să aud de problemele cu care se confruntă fosta echipă, precum şi fostul meu patron. Eu vreau să închei odată acest contract pentru a putea semna înţelegerea cu FRH”, a comentat Târcă pentru jurnalul.ro. Miercuri, la clubul de sub Tâmpa, este prevăzută o şedinţă între patronat şi componentele echipei. În cadrul şedinţei, jucătoarelor şi staffului tehnic le vor fi aduse la cunoştiinţă deciziile viitorului în cadrul acestei grupări.


Calificată în fazele superioare ale Cupei Cupelor la handbal masculin, Steaua Bucureşti a rămas fără finanţare. Constantin Cazacu a decis să încheie colaborarea cu gruparea campioană en-titre din cauza problemelor economice.  „În mod cert vom înceta colaborarea. Mă retrag de la Steaua. Săptămâna viitoare, până la Crăciun, voi decide dacă vom pune punct asocierii chiar din decembrie”, a declarat Constantin Cazacu pentru Prosport.


"La Oltchim nu sunt probleme. Sper să nu avem şi sper să nu moară echipele din campionat. Pentru că se distruge competiţia şi performanţele. Ştiu, am auzit, că sunt cel puţin opt grupări din ţară care riscă să se desfiinţeze. Păcat, dar asta e realitatea în care trăim" - Ioan Gavrilescu, preşedinte CS Oltchim Rm. Vâlcea

×
Subiecte în articol: sport