x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Tragedie pe gazon. Portarul Alexandru Iatan a murit în timpul antrenamentului

Tragedie pe gazon. Portarul Alexandru Iatan a murit în timpul antrenamentului

03 Sep 2009   •   00:00
Tragedie pe gazon. Portarul Alexandru Iatan a murit în timpul antrenamentului

Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, ieri după-amiază, în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat în această săptămână, de la Astra Ploieşti.

"A plonjat, a apărat balonul, s-a ridicat după a doua minge şutată, a mai sărit de două ori în poartă şi după aia s-a prăbuşit. Era un copil talentat, noi doream să-l folosim, să apere meci de meci", a declarat antrenorul Marin Barbu la GSP TV. Tehnicianul formaţiei Dunărea Giurgiu a precizat că Iatan a fost lovit în stomac de o minge şutată în timp ce jucătorii exersau loviturile de la 11 metri. Cauzele decesului lui Alexandru Iatan încă nu sunt cunoscute.

Răchită: "M-a şocat decesul lui Iatan, cred că ar fi ajuns un portar mare"

Valeriu Răchită, antrenorul care l-a promovat la echipa FC Ploieşti pe Alexandru Iatan antrenamentul formaţiei Dunărea Giurgiu, s-a declarat stupefiat de vestea morţii jucătorului.

"Nu-mi vine să cred, sunt şocat de soarta acestui copil! Acum 2 ani, când am pornit la drum din Divizia C, l-am chemat în cantonament la Predeal. Când am văzut ce calităţi avea, mi-am zis că nu avem voie să pierdem un asemenea talent. Ce pot să mai spun? Şocul veştii este prea mare! Pe lângă talent, a dat dovadă şi de caracter. Făcea naveta dintr-o comună de lângă Olteniţa. Îi permiteam să mai întârzie, pentru că vedeam câte eforturi face. Cred că ar fi ajuns un portar mare, acum tot ce mai putem face este să ne aducem aminte de el... Dumnezeu să-l odihnească!", a declarat Răchită, citat de Mediafax.

Iatan, al doilea jucător al Astrei care moare pe terenul de fotbal

Portarul Alexandru Iatan este al doilea jucător al echipei Astra Ploieşti care moare pe terenul de fotbal după ce, în urmă cu zece ani, Ştefan Vrăbioru a decedat în timpul unei partide de fotbal disputate pe Stadionul Giuleşti.

În 24 iulie 1999, jucătorul echipei Astra Ploieşti, Ştefan Vrăbioru (23 de ani), a decedat după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Rapid - Astra, disputat pe stadionul Giuleşti. Vrăbioru a fost introdus în teren în minutul 57 al jocului şi la numai 13 minute a căzut la mijlocul terenului, fiind apoi transportat la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, unde a fost constatat decesul.

La autopsie, lui Vrăbioru i s-a găsit o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit deoarece era suferind de inimă. Concluziile raportului INML privind decesul lui Vrăbioru au arătat că sportivul ploieştean a murit din cauza insuficineţei acute cardiace consecutivă unor leziuni cronice miocardice (hipertrofie cardiacă globală, predominant la nivelul ventricolului drept, cu deficit de irigaţie coronariană dreapta-hipoplazie corornariană dreapta) favorizată de efortul fizic intens în mediu excesiv de cald.

În România, şirul fotbaliştilor care au murit pe gazon a fost deschis, în anul 1963, de petrolistul Constantin Tabarcea (26 de ani), care, în minutul 16 al meciului Petrolul - Dinamo, a căzut pe gazon. Investigaţiile medicale au arătat că decesul fotbalistului ploieştean a fost provocat de glanda timus, o glandă care funcţiona, deşi ar fi trebuit să dispară din organism la 16 ani.

Un alt caz care a cutremurat lumea fotbalistică a fost cel al internaţionalului român Michael Klein (33 de ani). În data de 2 februarie 1993, Klein, care avea la activ 90 de selecţii în naţionala "tricoloră", a murit în timpul unui antrenament în sala de forţă a formaţiei germane Bayer Uerdingen. Un raport al medicilor germani susţine că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate şi a stresului.

În data de 25 august 1999, Biro Ferenc (15 ani), fotbalist la echipa de juniori a divizionarei D "Nirajul" din localitatea Miercurea Nirajului (judeţul Mureş), a murit în timpul unui antrenament, strivit de bara transversală a uneia dintre cele două porţi, care s-a prăbuşit peste el. Jucătorul Gabriel Talpoş (23 de ani) de la Minerul Rodna a decedat pe 17 august 2000, după ce s-a lovit violent cu capul de gardul de beton care împrejmuieşte terenul, în timpul amicalului dintre divizionarele D Minerul Baia Borşa şi Minerul Rodna.

În timpul meciului amical de fotbal ŞN Olteniţa - Dinamo Bucureşti, desfăşurat, în 5 octombrie 2000, la Olteniţa, jucătorul dinamovist Cătălin Hîldan, 24 de ani, a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a decedat. La un moment dat, Hîldan a dus mâna la cap şi a căzut pe teren fără să fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie şi de acupunctură, după care a fost continuată resuscitarea în maşină, până la spital, jucătorul nemairăspunzând însă la stimuli. Hîldan a fost transportat la Spitalul Municipal Olteniţa, unde s-a constatat decesul fotbalistului.

Fotbalul românesc a fost din nou în doliu, după ce portarul formaţiei Universitatea Craiova, Cristi Neamţu, în vîrstă de 21 de ani, a decedat, în 20 februarie 2002, la Spitalul Central din Nicosia. Neamţu s-a aflat o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia, după ce în timpul unui antrenament efectuat în turneul din Cipru a fost lovit involuntar în faţă, cu piciorul, de coechipierul său Marius Şuleap, portarul suferind o fractură de mandibulă şi o hemoragie cerebrală.

Cauzele decesului lui Alexandru Iatan încă nu sunt cunoscute.

 


×
Subiecte în articol: sport